peggi

peggi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 226]

Calzone

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszny drożdżowy pieróg z pikantnym farszem.

Calzone Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Calzone

 

  • Na ciasto

 

 

 

 

  • 330ml ciepłej wody

 

 

  • Na farsz:

 

  • 1 cebula

 

 

 

 

  • 1 papryczka chili

 

  • 3 kiełbaski chorizo

 

  • 1 kula mozzarelli

 

 

  • 1 łyżka oleju

 

  • Przyprawy:

 

  • oregano

 

  • tymianek

 

 

Sposób przygotowania:

Calzone
Mąkę przesiewamy i mieszamy z drożdżami, solą, oliwą z oliwek i wodą. Wyrabiamy na gładkie ciasto i gdy będzie odchodziło od rąk formujemy kulę, lekko oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut. W tym czasie przygotowujemy farsz. Papryki myjemy, osuszamy, usuwamy pestki i drobno kroimy. Uważamy aby krojąc papryczkę chili nie dotykać rękami do oczu.



Cebulę obieramy i również drobno kroimy i szklimy na rozgrzanym oleju. Pieczarki myjemy, obieramy i drobno siekamy. Gdy cebula się zeszkli dodajemy pieczarki i razem dusimy aż puszczą wodę. Dorzucamy papryki i jeszcze chwilę dusimy. Kiełbaski chorizo drobno siekamy i dodajemy do papryki i cebuli. Dodajemy również wyciśnięty przez praskę (wcześniej obrany) czosnek. Przyprawiamy. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy i talerzem wykrawamy placki (powinno wyjść przynajmniej 6).



Na każdy z placków nakładamy po plasterku mozzarelli i porcji farszu. Zaklejamy jak pieróg. Aby pieróg się ładnie błyszczał można go posmarować roztrzepanym jajkiem - ja tego nie robiłam. Uformowane pierogi układamy na blasze wyściełanej papierem do pieczenia i w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku pieczemy przez 25 minut - aż się ładnie zarumienią.
Calzone
Calzone - pyszny drożdżowy pieróg z pikantnym farszem
Calzone
Calzone - pyszny drożdżowy pieróg z pikantnym farszem
Calzone
Calzone - pyszny drożdżowy pieróg z pikantnym farszem