marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Calzone na słodko.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Zrobić zaczyn drożdżowy.Odstawić na 15 min.dodać resztę składników.Wyrobić,odstawić w ciepłe miejsce.Przygotować nadzienie,nadziewać.Piec 1h

Calzone na słodko.

Składniki:

Calzone na słodko.

 

  • Ciasto drożdżowe:
  • 250 g.mąki pszennej tortowej,
  • 7 dag.drożdży piekarskich,
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka,
  • szklanka cukru,
  • łyżeczka soli,
  • 3 łyżki oliwy,
  • Nadzienie:
  • 35 dag.posiekanych orzechów włoskich lub laskowych,
  • po 5 dag.każdego suszonego owocu,np.moreli,rodzynek,
  • 3-4 łyżki miodu płynnego,
  • 1 opakowanie twarogu półtłustego,
  • łyżka oleju na blachę,
  • białko do posmarowania powierzchni ciasta.

 

Sposób przygotowania:

Calzone na słodko.
Drożdże dać do miski z łyżeczką cukru,zalać ciepłym mlekiem i odstawić na 15 min.Przesiać mąkę do misy z zaczynem drożdżowym,dodać resztę składników,wyrabiać,zagnieść ciasto i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia,nakrywając je czystą ściereczką.Przygotować nadzienie z orzechów,suszonych owoców,twarogu i miodu,Przemielić twaróg,dodać do niego posiekane orzechy,suszone owoce i parę łyżek miodu.Wymieszać i nadziewać tym wyrośnięte i rozwałkowane ciasto,zalepiając je w pieróg.Blachę posmarować lekko olejem,nagrzać piekarnik do 180 st.C i ułożyć na blasze słodki pieróg z ciasta posmarować wierzch rozmąconym białkiem.Wstawić blachę do piekarnika na godzinę,obserwując co jakiś czas,czy się rumieni.Po upieczeniu,wyłączyć piekarnik,wyjąć blachę na kuchenkę i kroić ciasto w ukośne plastry.Podawać na deserowych talerzykach.