Sposób przygotowania:
Calzone- speciał z Włoch
1. Drożdże rozgnieć i wymieszaj z 200 ml letniej wody, wlej do miski, dodaj mąkę, 1 łyżeczkę soli i 4 łyżki oliwy. Zagnieć ciasto. Przykryj i odstaw na 30 minut. 2. Cebulę posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę. Paprykę oczyść i pokrój w kosteczkę. Posiekaj zioła. Osaczona mozzarelle potnij w kostkę. 3. Na 2 łyżkach oliwy zeszklij cebulę, dodaj mięso mielone, wysmaż. Przypraw solą i pieprzem. Połącz z sokiem i koncentratem pomidorowym oraz papryką. Gotuj 5 minut. Dodaj zioła, czosnek i mozzarellę. 4. Ciasto podziel na 4 części. Każda rozwałkuj i ułóż po porcji farszu. Placki składaj na pół i zlepiaj brzegi, formując pierogi. Pozostaw na 15 minut do wyrośnięcia, następnie piecz 25 minut w temperaturze 200 st. C. Ciepłe udekoruj ziołami, podawaj.