jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Książka Kucharska: Sosy Łowicz w nowej odsłonie

Camembert smażony z sosem z Łowicza

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Smażone plastry serka w cieście z ziarnami przełożone sosem z "Łowicza" to propzycja na szybką obiado-kolację po całym dniu pracy.

Camembert smażony z sosem z Łowicza

Składniki:

Camembert smażony z sosem z Łowicza

 

  • 1 słoiczek ulubionego sosu "Łowicz"
  • (każdy pasuje do sera)
  • 2 krążki sera Camembert
  • 1 jajo
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 łyżka octu winnego
  • mąka pszenna (ile zabierze_
  • po 1 łyżce ziaren (np. siemie lniane, słonecznik, dynia)
  • sól, pieprz grubo zmielony do smaku
  • tłuszcz do smazenia (ja preferuję olej)
  • pomidorki koktajlowe i listki koperku (lub innej zieleniny)
  • do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Camembert smażony z sosem z Łowicza
Jajko roztrzepujemy z wodą z dodatkiem octu, dosypujemy makę mieszając, w takiej ilości , by powstałao lane ciasto średniej gęstości. Dodajemy szczyptę soli, ziarna i pieprz do smaku. Mieszamy. Plastry sera camembert kroimy na dwa cieńsze krążki, zanurzamy w cieście i smażymy na rumiano na rozgrzanym oleju. Podgrzewamy nasz ulubiony sos z Łowicza. Podajemy danie gorące. Plastry delikatnie rozpływającego sie sera , a pomiędzy nimi nasz ulubiony sos "Łowicz", pikantny meksykański , boloński lub pieczarkowy. Górę sera dekorujemy pomidorkami koktajlowymi i listkami koperku lub innej jadalnej zieleniny.

Tagi:

sery sosy dynia ser