ewciazm

ewciazm

Kucharz
[Przepisów: 9]

Cappuccino z biszkopcikami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

na poprawienie nastroju w jesienne deszczowe popołudnia

Cappuccino z biszkopcikami

Składniki:

Cappuccino z biszkopcikami

 

  • Biszkopt:
  • 5 jaj
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki maki ziemniaczanej
  • szklanka cukru
  • proszek do pieczenia

 

  • Masa waniliowa:
  • 2 kostki masła (po 250g)
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 4 serki waniliowe homogenizowane (4 x 150g)
  • 1 i 1/3 szklanki mleka granulowanego w proszku

 

  • dodatki:
  • 1 opakowanie (110g) cappuccino czekoladowego
  • 1 paczka okrągłych biszkoptów (15dag)

 

Sposób przygotowania:

Cappuccino z biszkopcikami
Biszkopt:
Do naczynia oddzielić białka (żółtka zostawić) i ubić na sztywna pianę. Dodać cukier i jeszcze ubijać aż zrobi się biała i gęsta pianka, dodać żółtka dalej mieszając a na koniec wsypać obie mąki i proszek do pieczenia. wylać na blachę i upiec biszkopt (30 minut). Jak wystygnie przekroić na dwie części.

Masa:
masło utrzeć dodając po kolei cukier, serki i mleko w proszku

Cappuccino ( 1/3 szklanki odsypać) rozpuścić w 2,5 szklankach gorącej wody i ostudzić.

Składanie ciasta:
Jedna część upieczonego biszkoptu (można troszkę nasączyć), na to wykładamy 1/3 masy, następnie układamy dość ciasno biszkopciki nasączone mocno w rozpuszczonej kawie, przykrywamy kolejna częścią (1/3) masy, na to druga część upieczonego biszkoptu, na biszkopt reszta masy, a na masę przesiewamy suche, odsypane wcześniej cappuccino. Pychotka, ze palce lizać.Smacznego

Tagi:

biszkopt mak