Pychotka

Pychotka

Kucharz
[Przepisów: 11]

Carbonara a'la Kaja

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Raz na jakiś czas można chyba pozwolić sobie na taką przyjemność? ;)

Carbonara a'la Kaja

Składniki:

Carbonara a'la Kaja

 

  • 1 opakowanie makaronu spaghetti
  • 10 dag włoskiej wędliny lub bekonu
  • 1 1/2 łyżki oliwy
  • 2 jaja
  • 2 żółtka
  • 4 łyżki najtłustszej śmietany
  • 4 łyżki sera Pecorino Romano lub Parmegiano Reggiano
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Carbonara a'la Kaja
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu, koniecznie al dente! Kroimy wędlinę lub bekon w drobną kostkę i smażymy na oliwie. Dop jednej miski wbijamy jaja i żółtka, dodajemy śmietanę i ser, wszystko mieszamy. Odcedzamy spaghetti i wrzucamy z powrotem do garnka, dodajemy wymieszany wcześniej sos i usmażoną wędlinę i mieszamy, tak, aby wysoka temperatura makaronu ugotowała sos. Siekamy drobno pietruszkę i posypujemy nią makaron. Wykładamy na talerz.Bon apetite!