Ania321

Ania321

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1190]

Makaron a'la carbonara

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Bardzo smaczne danie z makaronem a'la carbonara, najlepiej smakuje posypane świeżą natką pietruszki.

Makaron a'la carbonara Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Makaron a'la carbonara

 

  • makaron Tagliatelle 200 gram
  • boczek wędzony 150 gram
  • cebula czerwona 1 szt
  • śmietana 100-150 gram
  • żółtka 2 szt
  • parmezan
  • natka pietruszki
  • pieprz czarny
  • sól

Sposób przygotowania:

Makaron a'la carbonara
Nastawiamy wodę na makaron, solimy. Gdy się zagotuje, wrzucamy makaron i gotujemy al dente, odcedzamy.

Kroimy w paski boczek i podsmażamy go na patelni przez kilka minut, aż wytopi się trochę tłuszczu. Następnie dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę. Smażymy na małym ogniu kilka minut.

Wlewamy do miski śmietanę, dodajemy żółtka. Mieszamy. Dodajemy starty parmezan i dużą ilość świeżo zmielonego pieprzu. Mieszamy.

Wrzucamy ugotowany makaron na patelnię, podsmażamy przez chwilę, następnie wlewamy śmietanę i zdejmujemy z ognia, żeby jajka się nie ścięły. Mieszamy i podajemy. 
Makaron a'la carbonara
Makaron gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy
Makaron a'la carbonara
Podsmażamy boczek, dodajemy pokrojoną cebulę
Makaron a'la carbonara
Do śmietany wbijamy dwa żółtka i mieszamy
Makaron a'la carbonara
Dodajemy dużą ilość pieprzu oraz starty ser