Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Ciasto dyniowe z orzechami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 9
  • KALORIE: 210
         
ocena: 0/5 głosów: 0

To będzie moje must have każdego dyniowego sezonu! Ciasto jest naprawdę przepyszne oraz wilgotne w środku.

Ciasto dyniowe z orzechami  Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ciasto dyniowe z orzechami

Forma o wymiarach około 13 x 23 cm:

  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki cukru/ksylitolu (1 szklanka = 250 ml)
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1 szklanka mąki pszennej/orkiszowej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 szklanki startej dyni (*)
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich

Polewa:

  • 50 g czekolady
  • 1 łyżka mleka

Sposób przygotowania:

Ciasto dyniowe z orzechami

Dynia:

Casto dyniowe z orzechami
Dynia powinna być starta na średnich oczkach tarki.

Obraną dynię należy zetrzeć na tarce o średnich oczkach, a następnie odmierzyć 2 szklanki miąższu i delikatnie go odcisnąć z nadmiaru soku.

Masa:

Casto dyniowe z orzechami
Wszystkie składniki powinny być dokładnie połączone.

Jajka zmiksować kolejno z cukrem i olejem.

Dodać mąkę, cynamon, sól oraz proszek do pieczenia.

Na końcu wmieszać startą dynię i drobno posikane orzechy włoskie.

Masę przełożyć do blaszki wysłanej papierem do pieczenia.

Pieczenie:

Casto dyniowe z orzechami

Ciasto piec w rozgrzanym piekarniku przez około 55 minut (do tzw. suchego patyczka) w temperaturze 180 stopni.

Wierzch:

Casto dyniowe z orzechami
Zamiast polewy czekoladowej można użyć lukru lub jedynie cukru pudru.

Czekoladę rozpuścić z dodatkiem mleka i posmarować nią wierzch ciasta.
Całość opcjonalnie posypać orzechami.