oryginalone

oryginalone

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Dyniowe bułeczki cynamonowe z orzechami i karmelem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Dyniowe bułeczki cynamonowe z orzechami i karmelem idealnie pasują do porannej kawy, jak i popołudniowego chilloutu z jazzową muzyką i herbatą z pigwą. #sprawdzoneinfo

Dyniowe bułeczki cynamonowe z orzechami i karmelem

Składniki:

Dyniowe bułeczki cynamonowe z orzechami i karmelem

Bułeczki

Nadzienie

Dodatki

Sposób przygotowania:

Dyniowe bułeczki cynamonowe z orzechami i karmelem
Przesiać mąkę do dużej miski, dodać miękkie masło i rozetrzeć je palcami z mąką, aż składniki się połączą i utworzą drobną kruszonkę. Dodać drożdże, cukier, sól i przyprawy. Wymieszać. Mleko i puree z dyni połączyć w garnuszku, aż będą ciepłe, ale nie gorące. Jajka wbić do miski z mąka, dodać puree i mleko. Mieszać, aż składniki połączą się w jednolite, klejące się ciasto. Wyrabiać je mikserem przez ok. 10 minut, starając się nie podsypywać dodatkowej mąki. Kiedy ciasto nie będzie kleić się już do miski i haków miksera, odstawić je, przykryte ściereczką, na ok. 1,5 do 2 godzin w ciepłe miejsce bez przeciągów.

Po tym czasie wyrośnięte ciasto przełożyć delikatnie na blat podsypany mąką. Rozwałkować je na prostokąt o grubości ok. 0,5 cm. Wyłożyć nadzienie (wymieszać wszystkie jego składniki) na ciasto i równomiernie je rozłożyć. Zawinąć je wzdłuż dłuższego boku, tak by utworzyło roladę. Pokroić ją na 12 równych bułeczek. Ułożyć je w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym lub formie i odstawić na kolejne 30 do 40 minut.

Nagrzać piekarnik do 180°C. Piec drożdzówki przez ok. 20 do 25 minut, do zrumienienia.Jeszcze ciepłe bułeczki polać karmelem i posypać pokrojonymi drobno orzechami włoskimi.