kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Ciasto dyniowe z ananasem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

To ciasto jest po prostu przepyszne! Wilgotne, bogate w orzechy i dodającego smaku ananasa oraz aromatyczne przyprawy korzenne.

Ciasto dyniowe z ananasem

Składniki:

Ciasto dyniowe z ananasem

podstawowe

  • (na formę 23cmx23cm)
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki cukru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • łyżeczki przyprawy do grzańca lub po 1/3 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej, imbiru i goździków
  • szczypta soli
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2 jajka
  • 1 szklanka orzechów włoskich
  • pół szklanki posiekanego ananasa
  • 1,5 szklanki startej dyni

 

  • 100g czekolady gorzkiej lub mlecznej
  • 50ml śmietanki 30 %
  • płatki migdałów do posypania

Sposób przygotowania:

Ciasto dyniowe z ananasem
Dynię obieramy, ścieramy na tarce o małych oczkach.

Ananasa obieramy i sikamy w małą kostkę. Orzechy obieramy i z grubsza kroimy (niezbyt drobno).

Sypkie składniki: mąkę, cukier, sodę, proszek do pieczenia i przyprawy mieszamy i przesiewamy przez sito. W misie miksera umieszczamy jajka i olej i dokładnie mieszamy. Dodajemy stopniowo sypkie składniki do połączenia. Dosypujemy orzechy i ananasa. Mieszamy łyżką. Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 175 stopniach C przez 40 minut do tzw. „suchego patyczka”.

W małym garnku podgrzewamy śmietankę i rozpuszczamy w niej kawałki czekolady. Podgrzewamy jeszcze kilka minut cały czas mieszając. Przygotowaną polewę nakładamy na ciasto. Posypujmy płatkami migdałów. Pozostawiamy do wystudzenia.