Sposób przygotowania:
Ciasto dyniowe z ananasem
Dynię obieramy, ścieramy na tarce o małych oczkach.
Ananasa obieramy i sikamy w małą kostkę. Orzechy obieramy i z grubsza kroimy (niezbyt drobno).
Sypkie składniki: mąkę, cukier, sodę, proszek do pieczenia i przyprawy mieszamy i przesiewamy przez sito. W misie miksera umieszczamy jajka i olej i dokładnie mieszamy. Dodajemy stopniowo sypkie składniki do połączenia. Dosypujemy orzechy i ananasa. Mieszamy łyżką. Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 175 stopniach C przez 40 minut do tzw. „suchego patyczka”.
W małym garnku podgrzewamy śmietankę i rozpuszczamy w niej kawałki czekolady. Podgrzewamy jeszcze kilka minut cały czas mieszając. Przygotowaną polewę nakładamy na ciasto. Posypujmy płatkami migdałów. Pozostawiamy do wystudzenia.
Ananasa obieramy i sikamy w małą kostkę. Orzechy obieramy i z grubsza kroimy (niezbyt drobno).
Sypkie składniki: mąkę, cukier, sodę, proszek do pieczenia i przyprawy mieszamy i przesiewamy przez sito. W misie miksera umieszczamy jajka i olej i dokładnie mieszamy. Dodajemy stopniowo sypkie składniki do połączenia. Dosypujemy orzechy i ananasa. Mieszamy łyżką. Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 175 stopniach C przez 40 minut do tzw. „suchego patyczka”.
W małym garnku podgrzewamy śmietankę i rozpuszczamy w niej kawałki czekolady. Podgrzewamy jeszcze kilka minut cały czas mieszając. Przygotowaną polewę nakładamy na ciasto. Posypujmy płatkami migdałów. Pozostawiamy do wystudzenia.
SylaUla