Sposób przygotowania:
Dyniowa pianka z orzechami
Orzechy nerkowca zalałam wrzątkiem, tak żeby wszystkie były przykryte woda i odstawiłam na godzinę.
Krok 1 - spód:
1. Daktyle również zalałam wrzątkiem i odstawiłam na chwilę, żeby zmiękły.
2. Orzechy pekan, olej kokosowy, namoczone daktyle, cynamon, cukier i sól zblendowałam na masę.
3. Okrągła blaszkę o średnicy 22 cm wyłożyłam papierem do pieczenia, przełożyłam do niej masę i dobrze ubiłam. Odstawiłam do lodówki.
Krok 2 Masa:
1. Olej kokosowy rozpuściłam i ostudziłam.
2. Dynie obrałam, upiekłam w piekarniku i zblendowałam na purre.
2. Wszystkie składniki, w tym również odsączone z wody orzechy nerkowca i olej, zblendowalam na gładki krem.
2. Platy żelatyny namoczyłam 5 minut w zimnej wodzie, po czym rozpuściłam w rondelku (nie dopuściłam do zagotowania!). Dodałam do kremu i dokładnie wymieszałam.
3. Masę przelałam na schłodzony spód i wstawiłam do lodówki na 12 godzin.
Krok 3 - kandyzowanie orzechów pekan:
1. Najpierw dobrze rozgrzałam sucha patelnię.
2. Na gorącą patelnię wrzuciłam orzechy pekan, wlałam syrop klonowy i dodałam sól.
3. Ciągle mieszając smażyłam, aż syrop się skarmelizuje a orzechy powleką błyszczącą powłoka.
4. Orzechy przełożyłam na papier i wstawiłam do lodówki żeby wystygły. Pycha!!!
Wykończenie:
Ciasto ozdobiłam kandyzowanymi orzechami pekan i płatkami migdałowymi.
Krok 1 - spód:
1. Daktyle również zalałam wrzątkiem i odstawiłam na chwilę, żeby zmiękły.
2. Orzechy pekan, olej kokosowy, namoczone daktyle, cynamon, cukier i sól zblendowałam na masę.
3. Okrągła blaszkę o średnicy 22 cm wyłożyłam papierem do pieczenia, przełożyłam do niej masę i dobrze ubiłam. Odstawiłam do lodówki.
Krok 2 Masa:
1. Olej kokosowy rozpuściłam i ostudziłam.
2. Dynie obrałam, upiekłam w piekarniku i zblendowałam na purre.
2. Wszystkie składniki, w tym również odsączone z wody orzechy nerkowca i olej, zblendowalam na gładki krem.
2. Platy żelatyny namoczyłam 5 minut w zimnej wodzie, po czym rozpuściłam w rondelku (nie dopuściłam do zagotowania!). Dodałam do kremu i dokładnie wymieszałam.
3. Masę przelałam na schłodzony spód i wstawiłam do lodówki na 12 godzin.
Krok 3 - kandyzowanie orzechów pekan:
1. Najpierw dobrze rozgrzałam sucha patelnię.
2. Na gorącą patelnię wrzuciłam orzechy pekan, wlałam syrop klonowy i dodałam sól.
3. Ciągle mieszając smażyłam, aż syrop się skarmelizuje a orzechy powleką błyszczącą powłoka.
4. Orzechy przełożyłam na papier i wstawiłam do lodówki żeby wystygły. Pycha!!!
Wykończenie:
Ciasto ozdobiłam kandyzowanymi orzechami pekan i płatkami migdałowymi.