haniakson

haniakson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 343]

Dyniowa pianka z orzechami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Słodka, chociaż bez cukru, lekka, bo bez glutenu i przypomina sernik, chociaż nie zawiera sera. Niezwykłe ciasto. Niezwykłe, bo zdrowe! Zrobione z nietypowych składników, dzięki czemu zaskoczy domowników oryginalnym smakiem!

Dyniowa pianka z orzechami Więcej zdjęć (11)

Składniki:

Dyniowa pianka z orzechami

Na spód

Na masę

  • 165 g oleju kokosowego
  • 120 ml syropu klonowego
  • 120 ml śmietany kokosowej (coconut cream - nie mleka! - opcjonalnie może być kremówka -wersja z laktozą)
  • 240 gram purre z dyni
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1,5 łyżeczki pasty waniliowej lub ekstraktu waniliowego
  • 50 g cukru kokosowego (lub demerara lub 60 g ksylitolu)
  • 2,5 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 300 g orzechów nerkowca
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 4 listki żelatyny

Na kandyzowane orzechy pekan

  • 82 g orzechów pekan
  • 60 ml syropu klonowego
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Dyniowa pianka z orzechami
Orzechy nerkowca zalałam wrzątkiem, tak żeby wszystkie były przykryte woda i odstawiłam na godzinę.

Krok 1 - spód:

1. Daktyle również zalałam wrzątkiem i odstawiłam na chwilę, żeby zmiękły.

2. Orzechy pekan, olej kokosowy, namoczone daktyle, cynamon, cukier i sól zblendowałam na masę.

3. Okrągła blaszkę o średnicy 22 cm wyłożyłam papierem do pieczenia, przełożyłam do niej masę i dobrze ubiłam. Odstawiłam do lodówki.

Krok 2 Masa:

1. Olej kokosowy rozpuściłam i ostudziłam.

2. Dynie obrałam, upiekłam w piekarniku i zblendowałam na purre.

2. Wszystkie składniki, w tym również odsączone z wody orzechy nerkowca i olej, zblendowalam na gładki krem.

2. Platy żelatyny namoczyłam 5 minut w zimnej wodzie, po czym rozpuściłam w rondelku (nie dopuściłam do zagotowania!). Dodałam do kremu i dokładnie wymieszałam. 

3. Masę przelałam na schłodzony spód i wstawiłam do lodówki na 12 godzin.

Krok 3 - kandyzowanie orzechów pekan:

1. Najpierw dobrze rozgrzałam sucha patelnię.

2. Na gorącą patelnię wrzuciłam orzechy pekan, wlałam syrop klonowy i dodałam sól.

3. Ciągle mieszając smażyłam, aż syrop się skarmelizuje a orzechy powleką błyszczącą powłoka.

4. Orzechy przełożyłam na papier i wstawiłam do lodówki żeby wystygły. Pycha!!! 



Wykończenie:

Ciasto ozdobiłam kandyzowanymi orzechami pekan i płatkami migdałowymi.
Dyniowa pianka z orzechami
Orzechy nerkowca i daktyle należy namoczyć, żeby zmiękły.
Dyniowa pianka z orzechami
Składniki spodu blendujem na w miarę gładką masę.
Dyniowa pianka z orzechami
Masę wykładamy na spód, ubijamy i schładzamy w lodówce.
Dyniowa pianka z orzechami
Orzechy pekan kandyzujemy w syropie klonowym z odrobina soli.
Dyniowa pianka z orzechami
Dyniowa pianka z orzechami
Dyniowa pianka z orzechami
Dyniowa pianka z orzechami
Dynię pieczemy w piekarniku 45 minut
Dyniowa pianka z orzechami
Upieczoną blendujemy na purre
Dyniowa pianka z orzechami