goofy9

goofy9

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1117]

Cebulak

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Dla wszystkich lubiących cebulę, oryginalne i bardzo smaczne.

Cebulak

Składniki:

Cebulak

 

 

  • farsz:
  • cebula 1/2 kg
  • boczek wędzony 20 dag
  • śmietana 1 szklanka
  • jaja 2 sztuki
  • olej
  • kminek 1 łyżka
  • szczypiorek 1 pęczek

Sposób przygotowania:

Cebulak
Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, dodajemy mąkę, sól oraz olej. Zagniatamy ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie podsypujemy mąką i wyrabiamy ciasto. Rozwałkowujemy i wykładamy na natłuszczoną blaszkę.
Cebulę kroimy w talarki i razem z posiekanym boczkiem podduszamy na oleju. Studzimy. Farsz cebulowy wykładamy na ciasto, zalewamy śmietaną wymieszaną z jajkami. Wierzch posypujemy kminkiem, doprawiamy.
Ciasto pieczemy około 40 minut w 200 stopniach. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem, podajemy na ciepło.

Tagi:

ciasto