LuKaSz4761

LuKaSz4761

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 344]

Cebulaki

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

pyszne Cebulaki trudne ale warto dla samego smaku

Cebulaki

Składniki:

Cebulaki

 

Sposób przygotowania:

Cebulaki
Przygotowujemy rozczyn z drożdży,letniego mleka i cukru kryształowego .i zostawiamy aż wyrośnie. A między czasie przesiewamy mąkę i dodajemy rozczyn oraz olej jajko szczyptę soli i szybko wyrabiamy ciasto ciasto podzielić na kawałki tak by były wszystkie równe i robimy kulki i spłaszczamy lekko przyciskając i na natłuszczoną blachę kładziemy luźno . i zostawiamy aż wyrosną ,cebulę obraną kroimy w krążki i podsmażamy na patelni ale lekko bo musimy dodać odrobinę wody i dusić jak woda odparuję to wlewamy śmietany i gotujemy i solimy oraz pieprzymy do smaku wyrośnięte ciasta spłaszczamy i robimy w nich otwory i wkładamy w dziury cebulę i posypujemy na sam koniec startym serem i wkładamy do piekarnika gorącego i pieczemy aż ciasto się zarumieni wtedy znaczy że są gotowe do zjedzenia ,smakuję podobnie jak bułka cebulowa