Sposób przygotowania:
Cebulaki 4
Mąkę przesiać do miski. Mleko podgrzać, odlać 100 ml, rozpuścić w nim drożdże i cukier. Dodać łyżkę mąki, wymieszać, odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce. Gdy wyrośnie - dodać rozczyn do reszty mąki, wlać pozostałe mleko, wsypać sól, wbić 2 jajka. Wyrobić elastyczne ciasto. Jeśli będzie zbyt gęste, dodać ciepłego mleka, jeśli zbyt rzadkie - dosypać mąki. Ciasto odstawić na kolejne 30 minut do wyrośnięcia. Następnie jeszcze raz wyrobić. Cebulę pokroić w krążki, zeszklić wraz z Kucharkiem i makiem na oleju. Z ciasta formować kółka o średnicy ok. 10 cm. Na środku każdego położyć porcję cebuli. Brzegi ciasta posmarować rozkłóconym jajkiem. Cebulaki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do zimnego piekarnika, ustawić temperaturę na 180 stopni i piec cebulaki na złoty kolor.