Sposób przygotowania:
Cebulaki z seremETAP 1:
Podgrzewamy połowę mleka i rozpuszczamy w nim drożdże i cukier oraz dodajemy trochę mąki pszennej. Tak przygotowany zaczyn pozostawiamy aby wyrósł.
ETAP 2:
Do miski przesiewamy mąkę pszenną dodajemy sól, jajka, wyrośnięty zaczyn drożdżowy, rozpuszczoną i przestudzoną margarynę oraz pozostałe podgrzane mleko. Wszystko razem wyrabiamy na jednolite ciasto i pozostawiamy na pól godzinki aby wyrosło.
ETAP 3:
Cebule obieramy z łupin i kroimy w piórka. Podsmażamy na rozgrzanym oleju i doprawiamy solą.
ETAP 4:
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 części i rozwałkowujemy na placki. Łyżką na środku każdego robimy wgłębienie. Każdy placek smarujemy rozmieszanym jajkiem.
ETAP 5:
Do każdego wgłębienia nakładamy podsmażoną cebulę, następnie posypujemy pokrojonym w cienkie słupki żółtym serem lub startym na tarce. Na wierzchu posypujemy ostrą mieloną papryką. Tak przygotowane cebulaki pozostawiamy jeszcze na chwilę aby wyrosły. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni i pieczemy placki przez 15 minut góra dół. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę na 190 stopni i włączamy termoobieg . Pieczemy placki jeszcze przez 3 minuty.
halina
madzik323
Dziękuję;)