madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 576]

Cebulaki z serem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ciepłe rozgrzewające cebulaki idealne na kolację w deszczową pogodę. Drożdżowe z cebulą i żółtym serem.

Cebulaki z serem

Składniki:

Cebulaki z serem

Ciasto

Farsz

  • 6 cebul
  • olej do smażenia
  • sól do smaku
  • 1 jajo
  • 15 dag żółtego sera
  • ostra papryka do smaku

Sposób przygotowania:

Cebulaki z serem

ETAP 1:

Cebulaki z serem
Zaczyn drożdżowy pozostawiamy aby wyrósł

Podgrzewamy połowę mleka i rozpuszczamy w nim drożdże i cukier oraz dodajemy trochę mąki pszennej. Tak przygotowany zaczyn pozostawiamy aby wyrósł.

ETAP 2:

Cebulaki z serem
Do mąki dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto

Do miski przesiewamy mąkę pszenną dodajemy sól, jajka, wyrośnięty zaczyn drożdżowy, rozpuszczoną i przestudzoną margarynę oraz pozostałe podgrzane mleko. Wszystko razem wyrabiamy na jednolite ciasto i pozostawiamy na pól godzinki aby wyrosło.

ETAP 3:

Cebulaki z serem
Cebulę pokrojoną w piórka podsmażamy na rozgrzanym oleju.

Cebule obieramy z łupin i kroimy w piórka. Podsmażamy na rozgrzanym oleju i doprawiamy solą.

ETAP 4:

Cebulaki z serem
Każdy placek smarujemy rozmieszanym jajem

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 części i rozwałkowujemy na placki. Łyżką na środku każdego robimy wgłębienie. Każdy placek smarujemy rozmieszanym jajkiem.

ETAP 5:

Cebulaki z serem
Placki pozostawiamy aby wyrosły

Do każdego wgłębienia nakładamy podsmażoną cebulę, następnie posypujemy pokrojonym w cienkie słupki żółtym serem lub startym na tarce. Na wierzchu posypujemy ostrą mieloną papryką. Tak przygotowane cebulaki pozostawiamy jeszcze na chwilę aby wyrosły. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni i pieczemy placki przez 15 minut góra dół. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę na 190 stopni i włączamy termoobieg . Pieczemy placki jeszcze przez 3 minuty.