Sposób przygotowania:
Karp w galarecie
Karpia sprawiamy, oczyszczamy. Odkrajamy głowę i ogon, resztę kroimy na kawałki. Głowę oczyszczamy z oczu.
Cebulę kroimy w kostkę, marchew i pietruszkę obieramy.
Do garnka wkładamy głowę karpia i warzywa, zalewamy wodą, wrzucamy listek laurowy i ziele angielskie, gotujemy bulion 1 godzinę, co jakiś czas zbierając "męty". Doprawiamy solą i pieprzem. Gotowy bulion przecedzamy przez sito, odkładamy warzywa, a do bulionu wrzucamy kawałki karpia i gotujemy na małym ogniu ok.20 min.
Obraną marchewkę z bulionu kroimy na cząstki - może to być kostka lub półplasterki, w zależności od wymyślonej przez nas dekoracji.
Rybę układamy w półmisku.
Wywar mieszamy z żelatyną,zalewamy bulionem rybę. Dekorujemy danie marchewką i groszkiem.
Czekamy, aż galaretka stężeje.
Cebulę kroimy w kostkę, marchew i pietruszkę obieramy.
Do garnka wkładamy głowę karpia i warzywa, zalewamy wodą, wrzucamy listek laurowy i ziele angielskie, gotujemy bulion 1 godzinę, co jakiś czas zbierając "męty". Doprawiamy solą i pieprzem. Gotowy bulion przecedzamy przez sito, odkładamy warzywa, a do bulionu wrzucamy kawałki karpia i gotujemy na małym ogniu ok.20 min.
Obraną marchewkę z bulionu kroimy na cząstki - może to być kostka lub półplasterki, w zależności od wymyślonej przez nas dekoracji.
Rybę układamy w półmisku.
Wywar mieszamy z żelatyną,zalewamy bulionem rybę. Dekorujemy danie marchewką i groszkiem.
Czekamy, aż galaretka stężeje.