Ag.Zetka

Ag.Zetka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 414]

Karp w galarecie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Danie, które kojarzy się głównie z Wigilią świetnie smakuje także w innych okolicznościach, zwłaszcza, gdy dekoracja jest iście wiosenna.

Karp w galarecie Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Karp w galarecie

 

Sposób przygotowania:

Karp w galarecie
Karpia sprawiamy, oczyszczamy. Odkrajamy głowę i ogon, resztę kroimy na kawałki. Głowę oczyszczamy z oczu.

Cebulę kroimy w kostkę, marchew i pietruszkę obieramy.

Do garnka wkładamy głowę karpia i warzywa, zalewamy wodą, wrzucamy listek laurowy i ziele angielskie, gotujemy bulion 1 godzinę, co jakiś czas zbierając "męty". Doprawiamy solą i pieprzem. Gotowy bulion przecedzamy przez sito, odkładamy warzywa, a do bulionu wrzucamy kawałki karpia i gotujemy na małym ogniu ok.20 min.

Obraną marchewkę z bulionu kroimy na cząstki - może to być kostka lub półplasterki, w zależności od wymyślonej przez nas dekoracji.

Rybę układamy w półmisku.

Wywar mieszamy z żelatyną,zalewamy bulionem rybę. Dekorujemy danie marchewką i groszkiem.

Czekamy, aż galaretka stężeje.
Karp w galarecie
A oto karp w galarecie z inną dekoracją, ten był podany na wigilijny stół

Tagi:

danie karp