justynkag

justynkag

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 68]

Domowe cebulaki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Domowe pieczywo jest najlepsze. Bez jakichkolwiek dodatków i spulchniaczy. Jego smak jest nieporównywalny

Domowe cebulaki

Składniki:

Domowe cebulaki

 

Sposób przygotowania:

Domowe cebulaki
Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem cukru. Odstawić do wyrośnięcia. Mąkę, olej, jako i sól wsypać do miski, dodać drożdże i wyrobić ciasto. Podzielić na kilka części, uformować kule i ostawić do wyrośnięcia. Cebulę pokroić w dość grubą kostkę. Smażyć na oleju kilka minut. Dolać 1/2 szklanki wody i dusić do miękkości. Gdy woda odparuje dodać śmietanę, przyprawić solą i pieprzem. Wyrośnięte kule spłaszczyć spodem szklanki, żeby powstał dołek. Cebulę nakładać w dołki, posypać obficie serem i piec na rumiano