Ewa27

Ewa27

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 292]

Cebularz z lubelszczyzny

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ten niezwykły wypiek to tak naprawdę połączenie bułek drożdżowych z nadzieniem cebulowo-makowym. W swoim przepisie jednak poominełam mak, gdyż moja rodzina nie przepada za połączeniem cebuli i maku.

Cebularz z lubelszczyzny

Składniki:

Cebularz z lubelszczyzny

ciasto drożdżowe

nadzienie cebulowe

  • 3 szt. cebuli
  • 10 ml oleju

Sposób przygotowania:

Cebularz z lubelszczyzny
Ciasto drożdżowe:

Masło rozpuszczam. Drożdże rozpuszczam z jedną łyżką mąki oraz łyżką lekko ciepłego mleka. Odstawiam na 15 minut aby napęczniało. Pozostałe składniki mieszam. Dodaje rozczyn. Mieszam. Wyrabiam ciasto. Ciasto odstawiam w ciepłe miejsce do podwojenia swojej objętości na godzinę. Po godzinie ciasto dzielimy na około 10 porcji. Robimy kulkę, a w środku tworzymy zagłębienie na farsz.

Nadzienie cebulowe:

Cebule obieramy i kroimy na drobno. Obsmażamy na oleju. studzimy. Farszem nadziewamy ciastka. Ponownie odstawiamy ciastka na godzinę do wyrośnięcia.

Ciastka pieczemy około 30 minut do zrumienienia. Studzimy.