monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

( Prawie) Cebularze

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zdaję sobie sprawę,iż moje cebularze znacznie odbiegają od tych tradycyjnych, ale z drugiej strony kto powiedział,że tradycji nie można trochę zmienić. Cebularze wyszły naprawdę pyszne i mój mąż nie mógł się im oprzeć.

( Prawie) Cebularze

Składniki:

( Prawie) Cebularze

 

 

  • Cebula:
  • 500 g cebuli-waga po obraniu
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

( Prawie) Cebularze

Ciasto

( Prawie) Cebularze
w misie miksera wymieszać sypkie składniki

Mleko lekko podgrzać. Masło rozpuścić i ostudzić.

Do miski przełożyć mąkę, sól, cukier, drożdże i oregano. Wymieszać. Dodać jajka, mleko i wyrabiać ciasto. Najlepiej zrobić hakiem do zagniatania. Wyrabiać 5 minut.

ETAP 2:

Następnie dodać masło i wyrabiać kolejne 5 minut. Przykryć ściereczką i ostawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny, do podwojenia objętości.

W czasie gdy ciasto rośnie przygotować cebulę.

Cebula:

( Prawie) Cebularze
Pokrojoną cebule dusić do miekkości na oleju

Cebulę pokroić w dużą kostkę. Olej rozgrzać na patelni i dodać cebulę.

Dusić do czasu aż będzie na jasno brązowa. Doprawić do smaku i zostawić do ostygnięcia.

Wykonanie:

( Prawie) Cebularze
z wyrośniętego ciasta formować owale i nakładać cebulę

Ciasto podzielić na 12 porcji, po około 70-72 gram. Wykonać owalne placki. Dnem szklanki zrobić pośrodku wgłębienie i wyłożyć cebulę.

Cebularze przełożyć na blachę wyłożoną papierem i ponownie przykryć. Zostawić na kolejne 20 minut.

Piekarnik nagrzać do 180 st i piec około 18-22 minut do ładnego zbrązowienia.

Wyjąć i ostudzić na kratce. Smacznego!