Sposób przygotowania:
( Prawie) CebularzeCiasto
Mleko lekko podgrzać. Masło rozpuścić i ostudzić.
Do miski przełożyć mąkę, sól, cukier, drożdże i oregano. Wymieszać. Dodać jajka, mleko i wyrabiać ciasto. Najlepiej zrobić hakiem do zagniatania. Wyrabiać 5 minut.
ETAP 2:
Następnie dodać masło i wyrabiać kolejne 5 minut. Przykryć ściereczką i ostawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny, do podwojenia objętości.
W czasie gdy ciasto rośnie przygotować cebulę.
Cebula:
Cebulę pokroić w dużą kostkę. Olej rozgrzać na patelni i dodać cebulę.
Dusić do czasu aż będzie na jasno brązowa. Doprawić do smaku i zostawić do ostygnięcia.
Wykonanie:
Ciasto podzielić na 12 porcji, po około 70-72 gram. Wykonać owalne placki. Dnem szklanki zrobić pośrodku wgłębienie i wyłożyć cebulę.
Cebularze przełożyć na blachę wyłożoną papierem i ponownie przykryć. Zostawić na kolejne 20 minut.
Piekarnik nagrzać do 180 st i piec około 18-22 minut do ładnego zbrązowienia.
Wyjąć i ostudzić na kratce. Smacznego!
skuter5
ciasteczka