Stenka

Stenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 331]

Pasztet z kurek

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Doskonały zamiennik popularnego pasztetu mięsnego. Dla wegetarian i nie tylko. Smaczny, niepowtarzalny smak.

Pasztet z kurek Więcej zdjęć (8)

Składniki:

Pasztet z kurek

 

  • 50 dag kurek
  • 1 szklanka ciecierzycy
  • 3 jajka
  • 1 cebula
  • sól, pieprz, papryka wędzona, oregano, gałka muszkatałowa, majeranek do smaku według uznania

Sposób przygotowania:

Pasztet z kurek
Kurki oczyścić i dokładnie wypłukać. Obgotować przez około 15 minut. Ostudzić i zmielić z dodatkiem pokrojonej cebuli.

Ciecierzycę namoczoną poprzedniego dnia ugotować do miękkości. Ostudzić i zblendować.

Zmieszać kurki z ciecierzycą, dodać ulubione przyprawy i jajka. Wymieszać dokładnie.

Nałożyć do foremki, moja ma 25 cm. Posmarować wierzch masłem klarowanym.

Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około godzinę.
Pasztet z kurek
Oczyszczone i dokładnie wypłukane kurki.
Pasztet z kurek
Kurki po opłukaniu obgotowane przez 15 minut.
Pasztet z kurek
Ostudzone kurki zmielone wraz z cebulą.
Pasztet z kurek
Ugotowana i zblendowan ciecierzyca po wcześniejszym namoczeniu
Pasztet z kurek
Kurki wymieszane z ciecierzycą, jajkami i przyprawami
Pasztet z kurek
Przygotowany pasztet do pieczenia
Pasztet z kurek
Upieczony pasztet