paulina57

paulina57

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1001]

Cebularze z pieczarkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Znakomite na ciepło cebularze z odrobina pieczarek oraz sera żółtego. Świetne na imprezę i inne spotkania.

Cebularze z pieczarkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Cebularze z pieczarkami

ciasto

  • mąka 2,5 szkl
  • woda letnia 1 szkl
  • sól 1 łyżeczka płaska
  • oliwa z oliwek 1 łyżka
  • drożdże (świeże) 20 g
  • jaja 1 szt

farsz

  • cebula 6 szt
  • pieczarki 30 dag
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • masło 1 łyżka
  • koncentrat 1 słoiczek
  • oregano do smaku
  • ser żółty tatry 8 dag
  • natka pietruszki 0,5 pęczka

Sposób przygotowania:

Cebularze z pieczarkami
Do mąki dodać przygotowany według przepisu na opakowaniu rozczyn z drożdży. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto.

Ciasto pozostawić pod przykryciem w ciepłym miejscu do podwojenia objętości. Z ciasta uformować spody na małe pizze, bezpośrednio na blaszce, pozostawiając nieco grubsze brzegi.

Każdy krążek ciasta koncentratem oraz oprószyć oregano do smaku. Pieczarki oczyścić i pokroić w plastry podsmażyć na rozgrzanym maśle.

Na koncentrat wyłożyć pieczarki, oprószyć je solą i pieprzem. Cebulę obrać i pokroić w piórka.

Na pieczarki położyć pokrojoną cebulkę. Oprószyć tartym serkiem.

Piec około 15 minut w temp. 190-200 stopni.
Cebularze z pieczarkami
Do mąki dodać przygotowany według przepisu na opakowaniu rozczyn z drożdży. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto.
Cebularze z pieczarkami
Każdy krążek ciasta koncentratem oraz oprószyć oregano do smaku.
Cebularze z pieczarkami
Na koncentrat wyłożyć pieczarki, oprószyć je solą i pieprzem.
Cebularze z pieczarkami
Cebulę obrać i pokroić w piórka. Na pieczarki położyć pokrojoną cebulkę. Oprószyć tartym serkiem.