Izka192

Izka192

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 127]

Cebularze

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Placki takie to specjalność mojej babci. Często je robi i zajada się nimi cała rodzina. Polecam i smacznego.

Cebularze Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Cebularze

 

  • Ciasto
  • 1,5 kg. mąki
  • 2 łyżeczki soli
  • 10 dag. drożdży
  • 4 łyżki oleju
  • ok. 2 szklanki wody z mlekiem (aby dobrze zagnieść ciasto)
  • Pozostałe składniki:
  • 2 łyżki koncentratu
  • 5 cebul
  • mak

 

 

Sposób przygotowania:

Cebularze
Mąkę przesiać na stolnicę dodać drożdże, wodę z mlekiem oraz olej i sól. Wszystkie składniki dokładnie połączyć i zagnieść ciasto. Włożyć do miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce. Urośnięte ciasto rozwałkować na niecały cm. i wykrawać kółka np. od niewielkiej pokrywki. Smarować koncentratem. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, układać na posmarowanym cieście i posypać makiem. Piec w temp. 200 stopni do zarumienienia. Posmarowane masłem bardzo fajnie smakują.
Cebularze
Zagniecione i wyrośnięte ciasto przed rozwałkowaniem.
Cebularze
Rozwałkowane ciasto i wykrojone kólka przedposmarowaniem.
Cebularze
Cebularze, posmarowane keczupem i z ułożoną cebulą.
Cebularze
Gotowe cebularze przed włożeniem do piekarnika.

Tagi:

ciasto mak cebula