Sposób przygotowania:
Cebulowa szynka
Szynkę umyć, osuszyć, natrzeć cukrem, przykryć folią i odłożyć na dobę do lodówki. Po tym czasie szynkę dobrze umyć, dokładnie osuszyć, natrzeć solą, przykryć folią i odłożyć do lodówki na dobę. Następnie odlać wytworzony płyn, szynkę odwrócić i odłożyć do lodówki na kolejną dobę. Po tym czasie szynkę ponownie dobrze umyć i dokładnie osuszyć. Suszoną cebulę wymieszać z ziołami i mieloną papryką. Natrzeć tym mięso, przykryć folią i odłożyć do lodówki na jeszcze jedną dobę. Następnie mięso znowu osuszyć (tym razem mięsa nie myć!), przełożyć do czystej pończochy i powiesić w suchym, przewiewnym miejscu. Szynkę suszyć ok. 5 dni. Gotową szynkę kroić w bardzo cienkie plasterki, przechowywać w lodówce.
anemon