Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Cebulowa szynka

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Moja rodzina rozsmakowała się w suszonym mięsku na kanapki... Tym razem przygotowałam szynkę z dodatkiem suszonej cebuli:)

Cebulowa szynka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Cebulowa szynka

 

  • 1,5 kg szynki wieprzowej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki soli
  • 1 opakowanie cebuli suszonej
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 1/2 łyżki słodkiej mielonej papryki

Sposób przygotowania:

Cebulowa szynka
Szynkę umyć, osuszyć, natrzeć cukrem, przykryć folią i odłożyć na dobę do lodówki. Po tym czasie szynkę dobrze umyć, dokładnie osuszyć, natrzeć solą, przykryć folią i odłożyć do lodówki na dobę. Następnie odlać wytworzony płyn, szynkę odwrócić i odłożyć do lodówki na kolejną dobę. Po tym czasie szynkę ponownie dobrze umyć i dokładnie osuszyć. Suszoną cebulę wymieszać z ziołami i mieloną papryką. Natrzeć tym mięso, przykryć folią i odłożyć do lodówki na jeszcze jedną dobę. Następnie mięso znowu osuszyć (tym razem mięsa nie myć!), przełożyć do czystej pończochy i powiesić w suchym, przewiewnym miejscu. Szynkę suszyć ok. 5 dni. Gotową szynkę kroić w bardzo cienkie plasterki, przechowywać w lodówce.
Cebulowa szynka
Wieprzowa szynka dokładnie natarta cukrem.
Cebulowa szynka
Umyta i osuszona szynka dokładnie natarta solą.
Cebulowa szynka
Mięso pokryte suszoną cebulą wymieszaną z ziołami i mieloną papryką.
Cebulowa szynka
Zamarynowana szynka przełożona do czystej pończochy.