SUPERPRZEPIS

Szynka wędzona z domowej wędzarni

  • 22
  • misia5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12
Szynka wędzona z domowej wędzarni Więcej zdjęć (5)

Pyszna szynka z domowej wędzarni.

Składniki:

Szynka wędzona z domowej wędzarni

 

  • 2 kg świeżej szynki wieprzowej

 

  • Zalewa:

 

Sposób przygotowania:

Szynka wędzona z domowej wędzarni

Zalewa:


Zagotowujemy wodę z sodą peklowaną. Po zagotowaniu wrzucamy pozostałe składniki zalewy i odstawiamy do całkowitego ostudzenia.


Szynkę wieprzową myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki. Ja swoją przecięłam na 4 części. Następnie wkładamy ją do dużego nierdzewnego garnka i zalewamy zimną zalewą, po czym odstawiamy na kilka dni ( od 5 do 7 dni) w chłodne miejsce.


Po upływie wyznaczonego czasu odlewamy zalewę, a szynki przekładamy do siatki wędliniarskiej, którą wcześniej zawiązujemy na jednym końcu. Drugą stronę zawiązujemy za pomocą sznurka zostawiając go na tyle dużo, by dało się powiesić szynkę w wędzarni.


Gdy szynki już są przygotowane wieszamy je w wędzarni i wędzimy przez kilka godzin ( małe szynki potrzebują około 5 godzin większe około 8). Czas wędzenia zależy od wagi szynki. Im szynka większa tym więcej czasu musi spędzić w wędzarni.


Gotowe uwędzone szynki zaraz po wyjęciu z wędzarni wkładamy na 10 minut do gorącej wody. Po tym czasie wyjmujemy i odstawiamy do całkowitego ostudzenia.


Zimną szynkę wyjmujemy z siatki i możemy kroić na plasterki i podawać:)


Mąż do wędzenia używa pociętej na kawałki jabłonki i śliwy.


Polecamy: przepisy z użyciem szynki >>>

Szynka wędzona z domowej wędzarni
Wodę z solą zagotowujemy i wrzucamy pozostałe składniki
Szynka wędzona z domowej wędzarni
Zimną zalewą zalewamy pociętą na kawałki szynką
Szynka wędzona z domowej wędzarni
Szynkę po odlaniu zalewy wkładamy do siatki wędliniarskiej
Szynka wędzona z domowej wędzarni
Szynki wędzimy przez kilka godzin w wędzarni

Tagi:

mięso szynka