Sposób przygotowania:
Balsamiczna szynka z miodem i cynamonem
Do moździerza przełożyć kolendrę, owoce jałowca, ziele angielskie i liść laurowy. Dokładnie utrzeć. Utarte przyprawy przesypać do miseczki. Dodać do nich przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Dodać też miód (użyłam wielokwiatowego), ocet, sól i pozostałe przyprawy. Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać. Szynkę umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Następnie dobrze natrzeć ją przygotowaną marynatą. Naczynie z szynką w marynacie przykryć i odstawić do lodówki na minimum 24 godziny. W czasie marynowania szynkę kilkakrotnie odwrócić. Zamarynowaną szynkę wyjąć z marynaty i mocno zrumienić z każdej strony na rozgrzanym oleju. Zrumienione mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego. Naczynie przykryć. Szynkę piec w 180 stopniach przez ok. 1 godzinę. Po godzinie zdjąć pokrywkę. Szynkę odwrócić. Mięso piec dalej w tej samej temperaturze kolejną godzinę. Marynatę, w której szynka się marynowała wymieszać z wodą w proporcjach pół na pół. Polewać tym często mięso w czasie pieczenia. Upieczoną szynkę odłożyć na co najmniej kilkanaście minut. Ja odłożyłam ją na tak długo, aż całkowicie ostygła. Szynkę kroić w cienkie plasterki i podawać do kanapek. Można też kroić ją w grubsze plastry i podawać na gorąco do obiadu.
agabi22