Sposób przygotowania:
Cevapcici z piekarnika
► Mięso włożyć do miski i dodać cebulę, czosnek, papryka krem, majonez, przyprawić kminem rzymskim, chili, papryką i solą. Następnie wrzucić natkę pietruszki i dokładnie wymieszać, przy użyciu dłoni. Wstawić na noc do lodówki.
► Masę mięsną wcześniej wyjąć z lodówki, aby uzyskała temperaturę pokojową. Uformować wilgotnymi dłońmi okrągłe klopsiki i rozwałkować je dłonią, tak aby uzyskać owalny kształt. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (albo ułożyć na kratce, a pod nią blachę) i wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 180C / Termoobieg /.
Cevapcici można również piec na rozgrzanym grillu.
► Masę mięsną wcześniej wyjąć z lodówki, aby uzyskała temperaturę pokojową. Uformować wilgotnymi dłońmi okrągłe klopsiki i rozwałkować je dłonią, tak aby uzyskać owalny kształt. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (albo ułożyć na kratce, a pod nią blachę) i wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 180C / Termoobieg /.
Cevapcici można również piec na rozgrzanym grillu.