Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Prawie cevapcici wg Buni

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Wszystko przez lenistwo. Miał być wczoraj na kolację tatar, ale w końcu jakoś nam tak zeszło , że już nie miałyśmy ( a w zasadzie ja nie miałam) ochoty na jego robienie. No i kawałek polędwicy został w lodówce.

Prawie cevapcici wg Buni Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Prawie cevapcici wg Buni

 

 

Sposób przygotowania:

Prawie cevapcici wg Buni
Przygotować mięso do zmielenia ( umyć , pokroić ).

Zmielić polędwicę i słoninę.

Pokroić cebulę.

Usiekać zioła.

Dodać do mięsa cebulę , usiekane zioła, 2 łyżki oleju , jajko i przyprawy.

Wyrobić dokładnie dodając mąkę kukurydzianą.

Moczyć dłonie w zimnej wodzie i formować z masy mięsnej ,,wałeczki" wokół namoczonych patyczków do szaszłyków ( wychodzą 4 sztuki).

Oprószyć lekko mąką pszenną i piec na grillu lub w piekarniku lub smażyć na patelni na małej ilości oleju ( obracać w trakcie pieczenia by opiekły się równomiernie ze wszystkich stron.

Podawać z chlebkami pita ( lub pieczonymi ziemniakami ), sosem a'la Tzatzik i surówkami ( pomidory , papryka, cukinia, bakłażany itd. ).
Prawie cevapcici wg Buni
Zmielić dokładnie mieso ( pamiętając że musi być tłustawe
Prawie cevapcici wg Buni
Wymieszać mięso z cebulą -jajkiem i ziołami i doprawić przyprawami
Prawie cevapcici wg Buni
Oblepić patyczki do szaszłyków miesem i oprószyć maką
Prawie cevapcici wg Buni
Usmażyć na rumiano na odrobinie oleju lub upiec na grillu