Sposób przygotowania:
Prawie cevapcici wg Buni
Przygotować mięso do zmielenia ( umyć , pokroić ).
Zmielić polędwicę i słoninę.
Pokroić cebulę.
Usiekać zioła.
Dodać do mięsa cebulę , usiekane zioła, 2 łyżki oleju , jajko i przyprawy.
Wyrobić dokładnie dodając mąkę kukurydzianą.
Moczyć dłonie w zimnej wodzie i formować z masy mięsnej ,,wałeczki" wokół namoczonych patyczków do szaszłyków ( wychodzą 4 sztuki).
Oprószyć lekko mąką pszenną i piec na grillu lub w piekarniku lub smażyć na patelni na małej ilości oleju ( obracać w trakcie pieczenia by opiekły się równomiernie ze wszystkich stron.
Podawać z chlebkami pita ( lub pieczonymi ziemniakami ), sosem a'la Tzatzik i surówkami ( pomidory , papryka, cukinia, bakłażany itd. ).
Zmielić polędwicę i słoninę.
Pokroić cebulę.
Usiekać zioła.
Dodać do mięsa cebulę , usiekane zioła, 2 łyżki oleju , jajko i przyprawy.
Wyrobić dokładnie dodając mąkę kukurydzianą.
Moczyć dłonie w zimnej wodzie i formować z masy mięsnej ,,wałeczki" wokół namoczonych patyczków do szaszłyków ( wychodzą 4 sztuki).
Oprószyć lekko mąką pszenną i piec na grillu lub w piekarniku lub smażyć na patelni na małej ilości oleju ( obracać w trakcie pieczenia by opiekły się równomiernie ze wszystkich stron.
Podawać z chlebkami pita ( lub pieczonymi ziemniakami ), sosem a'la Tzatzik i surówkami ( pomidory , papryka, cukinia, bakłażany itd. ).