natalia86

natalia86

Kuchcik
[Przepisów: 5]

Chałka

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Zanim warkocze włozy sie do piekarnika można je posmarowac roztrzepanym jajkiem ,delikatnie smarujemy pędzelkiem

Chałka

Składniki:

Chałka

 

  • 49g.drożdży
  • 550g. mąki pszennej
  • 1/2szklanki mleka
  • duże jajo
  • 2łyżki oleju
  • 4łyżki wody(lub więcej)
  • 2łyżki cukru+1 łyżeczka soli

Sposób przygotowania:

Chałka
Drożdże roztrzepać z łyżką cukru,zalać ciepłym mlekiem i rozmieszać z 3 łyżki mąką.Odstawić do wyrośnięcia.Do miski wsypac mąkę,zrobić w niej dołek,wlać rozczyn rozkłucony z pozostałymi iloscią cukru ,jajo,wode,olej i zagnieść ciasto, zostawić do wyrośnięcia.Ponownie zagnieśc ciasto i podzielić na 3 częsci. Z kazdej uformować wałki i zapleść z nich warkocz,koniec połączyć i podwinąć pod spód. Przełożyć na wysmarowaną blache,odstawić piec okolo 30min. Poniewarz z podanych proporcji wychodzą 2 chałki można z połowy ciasta upiec rogale z marmoladą