Sposób przygotowania:
Chałka domowa
1. Masło topimy w rondelku a potem studzimy. W osobnym naczyniu podgrzewamy mleko a następnie dodajemy drożdże i po łyżce mąki i cukru. Mieszamy i zostawiamy do wyrośnięcia. Mąkę mieszamy z solą i resztą cukru. Do miski z mąką dodajemy wymieszane z ekstraktem jajka, zaczyn i masło. Wyrabiamy ciasto i zostawiamy zakryte do wyrośnięcia.
2. Gdy ciasto wyrośnie znów zagniatamy, dzielimy na 3 części. Każdą rolujemy na równe wałeczki. Zaplatamy warkocz a końce podwijamy pod spód. Chałkę kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Robimy kruszonkę.
3. Chałkę smarujemy mlekiem, kładziemy kruszonkę. Zakrywamy chałkę ściereczką i zostawiamy do podrośnięcia. Gdy wyrośnie pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut. Chałkę studzimy i zajadamy.
2. Gdy ciasto wyrośnie znów zagniatamy, dzielimy na 3 części. Każdą rolujemy na równe wałeczki. Zaplatamy warkocz a końce podwijamy pod spód. Chałkę kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Robimy kruszonkę.
3. Chałkę smarujemy mlekiem, kładziemy kruszonkę. Zakrywamy chałkę ściereczką i zostawiamy do podrośnięcia. Gdy wyrośnie pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut. Chałkę studzimy i zajadamy.
zbysiowa
biedroneczki
lukrowanepierniczki