zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2422]

SUPERPRZEPIS

Chałka domowa

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszna domowa chałka to super propozycja na słodkie śniadanie, kolację czy deser. Do tego kubek mleka, kawy czy kakao i nie trzeba nic więcej.

Chałka domowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chałka domowa

 

 

 

  • dodatkowo
  • 3 łyżki mleka

Sposób przygotowania:

Chałka domowa
1. Masło topimy w rondelku a potem studzimy. W osobnym naczyniu podgrzewamy mleko a następnie dodajemy drożdże i po łyżce mąki i cukru. Mieszamy i zostawiamy do wyrośnięcia. Mąkę mieszamy z solą i resztą cukru. Do miski z mąką dodajemy wymieszane z ekstraktem jajka, zaczyn i masło. Wyrabiamy ciasto i zostawiamy zakryte do wyrośnięcia.

2. Gdy ciasto wyrośnie znów zagniatamy, dzielimy na 3 części. Każdą rolujemy na równe wałeczki. Zaplatamy warkocz a końce podwijamy pod spód. Chałkę kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Robimy kruszonkę.

3. Chałkę smarujemy mlekiem, kładziemy kruszonkę. Zakrywamy chałkę ściereczką i zostawiamy do podrośnięcia. Gdy wyrośnie pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut. Chałkę studzimy i zajadamy.
Chałka domowa
ciasto dzielimy na 3 części i robimy z nich wałki
Chałka domowa
wałki formujemy zaplatając jak warkocz i kładziemy na blachę
Chałka domowa
chałkę smarujemy i posypujemy kruszonką, ma wyrosnąć
Chałka domowa
chałkę pieczemy i studzimy a potem zajadamy