Sposób przygotowania:
Domowa chałka drożdżowa
1.Masło i smalec roztapiamy i lekko studzimy. 2.Drożdże rozcieramy z jedną łyżką cukru,mąki i połową ciepłego mleka i wody.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut. 3.Do mąki dodajemy sól,pozostały cukier,jajka,śmietanę,wyrośnięte drożdże,masło ze smalcem i stopniowo wlewając pozostałe mleko i wodę zagniatamy mięciutkie ciasto.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1 godzinę,aż ciasto wyrośnie. 4.Następnie ciasto dzielimy na trzy równe części,następnie formujemy wałki i zaplatamy warkocz. 5.Chałkę układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na około 30 minut,żeby podrosła.Po tym czasie smarujemy roztrzepanym jajkiem. 6.Pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni,do zrumienienia.
ciasteczka
Babeczka35
Dziękuję :) Chałkę domową to chyba każdy lubi :) Pozdrawiam :)
Czekoladka 2