Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Domowa chałka drożdżowa

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Dawno nie piekłam chałki,postanowiłam odszukać zapomniany przepis i ją upiec.Wyszła pyszna i bardzo mięciutka,taka jak lubię.Uwielbiam posmarowaną domową konfiturą i z kubkiem gorącej herbaty.

Domowa chałka drożdżowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Domowa chałka drożdżowa

 

  • Ciasto:
  • 50 dag mąki tortowej
  • 5 dag drożdży
  • 3 łyżki cukru
  • 1 kopiasta łyżka śmietany 12 %
  • pół szklanki ciepłego mleka
  • pół szklanki ciepłej wody
  • szczypta soli
  • 2 łyżki masła
  • 1 płaska łyżka smalcu
  • 2 jajka

 

 

Sposób przygotowania:

Domowa chałka drożdżowa
1.Masło i smalec roztapiamy i lekko studzimy. 2.Drożdże rozcieramy z jedną łyżką cukru,mąki i połową ciepłego mleka i wody.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut. 3.Do mąki dodajemy sól,pozostały cukier,jajka,śmietanę,wyrośnięte drożdże,masło ze smalcem i stopniowo wlewając pozostałe mleko i wodę zagniatamy mięciutkie ciasto.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1 godzinę,aż ciasto wyrośnie. 4.Następnie ciasto dzielimy na trzy równe części,następnie formujemy wałki i zaplatamy warkocz. 5.Chałkę układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na około 30 minut,żeby podrosła.Po tym czasie smarujemy roztrzepanym jajkiem. 6.Pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni,do zrumienienia.
Domowa chałka drożdżowa
Z podanych składników przygotowujemy ciasto.
Domowa chałka drożdżowa
Następnie z wyrośniętego ciasta formujemy chałkę.
Domowa chałka drożdżowa
Chałkę układamy na blasze i smarujemy jajkiem.
Domowa chałka drożdżowa
Pieczemy chałkę do zruminieniania.Podajemy.