renatka1

renatka1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 555]

Chałka z serkiem mascarpone

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Chałka posmarowana przed pieczeniem serkiem mascarpone wymieszanym ze skórką pomarańczową domowej roboty.

Chałka z serkiem mascarpone Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Chałka z serkiem mascarpone

 

 

  • 150 g serka mascarpone
  • 3 łyżeczki skórki pomarańczowej domowej roboty w syropie

Sposób przygotowania:

Chałka z serkiem mascarpone

Etap 1

Chałka z serkiem mascarpone
Ciasto po wyrobieniu pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia.

Wszystkie składniki na ciasto oprócz mleka umieszczamy w misce. Drożdże kruszymy na wierzch.

Zalewamy ciepłym mlekiem i wyrabiamy ciasto przez kilka minut.

Pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na około 40 minut.

Etap 2

Chałka z serkiem mascarpone
Serek mascarpone i skórkę pomarańczową umieszczamy w miseczce.

W miseczce umieszczamy serek mascarpone i skórkę pomarańczową domowej roboty, dodajemy też trochę syropu.

Etap 3

Chałka z serkiem mascarpone
Serek i skórkę pomarańczową mieszamy razem.

Mieszamy razem oba składniki.

Etap 4

Chałka z serkiem mascarpone
Ciasto po wyrośnięciu dzielimy na wałki i zaplatamy chałkę.

Z ciasta po wyrośnięciu formujemy warkocz chałki.

Etap 5

Chałka z serkiem mascarpone
Chałkę należy piec przez około 30 minut w 180 stopniach. Smacznego.

Na wierz chałki nakładamy serek. Pieczemy przez około 30 minut w 180 stopniach.