Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Ciasto lodowa góra kokosowa

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
  • KALORIE: 270
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne i efektowne ciasto, które posiada niezwykle kuszącą kokosową nutę. Koniecznie spróbujcie takiego połączenia.

Ciasto lodowa góra kokosowa

Składniki:

Ciasto lodowa góra kokosowa

Forma o wymiarach 28 x 28 cm, biszkopt kakaowy:

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru (1 szklanka = 250 ml)
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Krem budyniowy:
  • 600 ml mleka kokosowego
  • 1 żółtko
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 2 budynie śmietankowe (a najlepiej kokosowe)
  • 200g masła

Polewa:

  • 250g masła/margaryny
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 szklanki mleka w proszku
  • 1 łyżka kakao

Dodatkowo:

  • 1/2-3/4 szklanki zaparzonej kawy do nasączenia
  • 150-200g okrągłych biszkoptów

Ponadto:

  • wiórki kokosowe
  • mini beziki

Sposób przygotowania:

Ciasto lodowa góra kokosowa

Biszkopt:

Ciasto lodowa góra kokosowa
Biszkopt można upiec dzień wcześniej, przez przygotowaniem ciasta.

Białka należy ubić na sztywną pianę i powoli połączyć z cukrem oraz żółtkami.
Na końcu ostrożnie wmieszać mąkę przesianą z kakao.
Całość przelać do formy z dnem wyłożonym papierem do pieczenia - boków niczym nie smarować.
Biszkopt piec w rozgrzanym piekarniku przez 30 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni.
Ostudzone ciasto przekroić na 2 części.

Krem:

Ciasto lodowa góra kokosowa
Budyń przed połączeniem z masłem powinien być całkowicie ostudzony.

Z całości mleka odlać niewielką ilość i rozmieszać w nim budynie z żółtkiem.
Resztę mleka zagotować z cukrem oraz wiórkami kokosowymi i połączyć z budyniem.
Mieszać do momentu zagotowania się.
Garnuszek zdjąć z palnika, przykryć folią spożywczą i odstawić aż budyń całkowicie ostygnie.
Po tym czasie koniecznie miękkie masło zmiksować do białości i stopniowo wymieszać z zimnym budyniem.

Całość:

Ciasto lodowa góra kokosowa
Gotowe ciasto najlepiej schłodzić w lodówce przez całą noc.

Pierwszą blat biszkoptu umieścić w formie, nasączyć połową kawy i wyłożyć 1/2 kremu budyniowego.
Całość przykryć drugą częścią biszkoptu, ponownie nasączyć oraz rozsmarować na nim resztę kremu.
Ciasto schłodzić w lodówce przez około 1/2 h.
Następnie na wierzchu ciasta delikatnie powciskać biszkopty, aby stały prostopadle w równych odstępach.

Polewa:
Masło lub margarynę roztopić w garnuszku i wymieszać z wodą oraz cukrem.
Wszystko razem zagotować i lekko przestudzić.
Roztopione masło partiami zmiksować z mlekiem w proszku.
Masę podzielić na 2 części, a jedną z nich połączyć z kakao.
Biszkopty na cieście na zmianę polać polewami.
Ciasto posypać wiórkami oraz udekorować mini bezami i wstawić do lodówki.