Sposób przygotowania:
Ciasto lodowa góra kokosowaBiszkopt:
Białka należy ubić na sztywną pianę i powoli połączyć z cukrem oraz żółtkami.
Na końcu ostrożnie wmieszać mąkę przesianą z kakao.
Całość przelać do formy z dnem wyłożonym papierem do pieczenia - boków niczym nie smarować.
Biszkopt piec w rozgrzanym piekarniku przez 30 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni.
Ostudzone ciasto przekroić na 2 części.
Krem:
Z całości mleka odlać niewielką ilość i rozmieszać w nim budynie z żółtkiem.
Resztę mleka zagotować z cukrem oraz wiórkami kokosowymi i połączyć z budyniem.
Mieszać do momentu zagotowania się.
Garnuszek zdjąć z palnika, przykryć folią spożywczą i odstawić aż budyń całkowicie ostygnie.
Po tym czasie koniecznie miękkie masło zmiksować do białości i stopniowo wymieszać z zimnym budyniem.
Całość:
Pierwszą blat biszkoptu umieścić w formie, nasączyć połową kawy i wyłożyć 1/2 kremu budyniowego.
Całość przykryć drugą częścią biszkoptu, ponownie nasączyć oraz rozsmarować na nim resztę kremu.
Ciasto schłodzić w lodówce przez około 1/2 h.
Następnie na wierzchu ciasta delikatnie powciskać biszkopty, aby stały prostopadle w równych odstępach.
Polewa:
Masło lub margarynę roztopić w garnuszku i wymieszać z wodą oraz cukrem.
Wszystko razem zagotować i lekko przestudzić.
Roztopione masło partiami zmiksować z mlekiem w proszku.
Masę podzielić na 2 części, a jedną z nich połączyć z kakao.
Biszkopty na cieście na zmianę polać polewami.
Ciasto posypać wiórkami oraz udekorować mini bezami i wstawić do lodówki.
biedroneczki
Di bloguje
biedroneczki napisał(a):
lukrowanepierniczki