Sposób przygotowania:
Chałka na maślance
Do miski wsypujemy obie mąki, drożdże oraz cukier. Następnie wlewamy maślankę, oliwę oraz wbijamy jajka. Wyrabiamy gładkie ciasto. Przykrywamy miskę z ciastem ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut.
Po tym czasie wykładamy ciasto na chałkę na stolnicę posypaną mąką kukurydzianą i dzielimy na 3 części. Następnie formujemy z kawałków ciasta długie wałki, sklejamy jedne końce i zaplatamy warkocz, końce sklejamy i podkładamy pod spód. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy na nią ciasto, smarujemy je lekko wodą i posypujemy kruszonką. Odstawiamy ciasto na chałkę na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 45 minut w temperaturze 180 stopni.