slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1012]

Chałka na maślance

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na smaczną, puszystą chałkę zrobioną ma maślance oraz z chrupiącą kruszonką. Chałka jest tania, prosta w przygotowaniu i niezwykle smaczna. Polecam.

Chałka na maślance

Składniki:

Chałka na maślance

 

Sposób przygotowania:

Chałka na maślance
Do miski wsypujemy obie mąki, drożdże oraz cukier. Następnie wlewamy maślankę, oliwę oraz wbijamy jajka. Wyrabiamy gładkie ciasto. Przykrywamy miskę z ciastem ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut. 
Po tym czasie wykładamy ciasto na chałkę na stolnicę posypaną mąką kukurydzianą i dzielimy na 3 części. Następnie formujemy z kawałków ciasta długie wałki, sklejamy jedne końce i zaplatamy warkocz, końce sklejamy i podkładamy pod spód. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy na nią ciasto, smarujemy je lekko wodą i posypujemy kruszonką. Odstawiamy ciasto na chałkę na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 45 minut w temperaturze 180 stopni.