Sposób przygotowania:
Chałka z posypką
1. Mąkę, cukier, drożdże wymieszać ze sobą. Dodać do nich mokre składniki i wyrobić mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego do uzyskania jednolitego i gładkiego ciasta. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 1,5 godziny w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. 2. Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy rękami. Formujemy z niego wałek. Dzielimy na 5 równych części, z każdej formujemy wałeczek. Łączymy wszystkie wałeczki jednym końcem. Zewnętrzny wałeczek przekładamy w stronę środka przez dwa wałeczki (tak, jak się plecie warkocz) i tak do końca. Chałkę przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około 20 minut) 3. Posypka: Wszystkie składniki rozetrzeć palcami. Posypać nią wyrośniętą chałkę. Piec w 180st.C około 35-45 miniut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić na kratce. Smacznego!