akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Chałka z posypką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Chałka- czyli rodzaj słodkiego pieczywa. Uwielbiam ją! Jest puszysta, słodka i szybko znika ze stołu. Polecam!

Chałka z posypką Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Chałka z posypką

 

 

Sposób przygotowania:

Chałka z posypką
1. Mąkę, cukier, drożdże wymieszać ze sobą. Dodać do nich mokre składniki i wyrobić mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego do uzyskania jednolitego i gładkiego ciasta. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 1,5 godziny w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. 2. Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy rękami. Formujemy z niego wałek. Dzielimy na 5 równych części, z każdej formujemy wałeczek. Łączymy wszystkie wałeczki jednym końcem. Zewnętrzny wałeczek przekładamy w stronę środka przez dwa wałeczki (tak, jak się plecie warkocz) i tak do końca. Chałkę przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około 20 minut) 3. Posypka: Wszystkie składniki rozetrzeć palcami. Posypać nią wyrośniętą chałkę. Piec w 180st.C około 35-45 miniut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić na kratce. Smacznego!
Chałka z posypką
Pieczenie chałki.
Chałka z posypką
Studzenie chałki.