Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Razowe placuszki z masłem orzechowym

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
  • KALORIE: 190
         
ocena: 0/5 głosów: 0

To idealna propozycja na szybkie oraz zdrowe śniadanie. Przyznam, że również idealnie podjada się je w ciągu dnia. Placuszki są puszyste, delikatne i posiadają kuszący, orzechowy posmak!

Razowe placuszki z masłem orzechowym

Składniki:

Razowe placuszki z masłem orzechowym

Około 9 sztuk:

  • 2 jajka
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego (płaskie)
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 5-6 łyżek mąki razowej (użyłam pszennej typ 2000)
  • 1 łyżeczka ksylitolu (lub dowolnego słodzidła według smaku)
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 szczypta soli

Dodatkowo:

  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:

Razowe placuszki z masłem orzechowym

Mięso:

Razowe placuszki z masłem orzechowym
Masa gęstością powinna przypominać lejący się jogurt naturalny.

Wszystkie składniki porządnie połączyć, aby konsystencja ciasta przypominała lejący się jogurt naturalny.

Smażenie:

Razowe placuszki z masłem orzechowym
Placuszki można smażyć bez użycia tłuszczu.

Następnie na patelnię z niewielką ilością rozgrzanego oleju należy wykładać niewielkie porcje ciasta.
(1 łyżka stołowa = 1 placuszek.)

Placki smażyć z obu stron na lekko złoty kolor.

Podanie:

Razowe placuszki z masłem orzechowym
Placuszki smakują nawet bez żadnych dodatków.

Placuszki można podawać solo lub z dowolnymi dodatkami.

(Ja robię puder z ksylitolu oraz posypuję je orzeszkami ziemnymi.)