VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 788]

Chałwowiec na ciepłych lodach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Deser banalnie prosty i szybki w przygotowaniu! Spód w postaci pianki z ciepłych lodów, krem chałwowy z kawałkami białej czekolady i soczyste owoce zalane przezroczystą galaretką!

Chałwowiec na ciepłych lodach

Składniki:

Chałwowiec na ciepłych lodach

 

  • Tortownica 22 cm:
  • 10 ciepłych lodów (tzw. ,,murzynków”)
  • 500 ml śmietany 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 100 g chałwy waniliowej
  • 50 g białej czekolady
  • ¼ szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżka żelatyny
  • 1 galaretka przezroczysta o smaku winogronowym
  • 1,5 szklanki wrzątku do galaretki
  • Owoce: winogrona, maliny, borówki, nektarynka

Sposób przygotowania:

Chałwowiec na ciepłych lodach
Na dnie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy przecięte na pół ciepłe lody. Kupiłam takie, które miały na spodzie wafelek.

Żelatynę rozpuszczamy w ciepłej wodzie, odstawiamy do przestygnięcia. Śmietankę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Dodajemy startą białą czekoladę i pokruszoną bardzo drobno chałwę. Dolewamy żelatynę i miksujemy na wolnych obrotach tylko do połączenia się składników. Krem wykładamy na ciepłe lody. Tortownicę wstawiamy do lodówki na 1 godzinę.

Po tym czasie na wierzchu układamy owoce. Całość zalewamy przestudzoną i delikatnie stężałą galaretką. Deser chłodzimy w lodówce przez kilka godzin.