Sposób przygotowania:
Urodzinowa beza z owocamiPrzygotowanie bezy
Piekarnik rozgrzewamy do 175 st.C.
Białka jaj ubijamy na sztywno. Porcjami dodajemy cukier i miksujemy. Beza ma być lśniąca. Pod koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Na papierze do pieczenia rysujemy okrąg, wykładamy bezę tak, aby wypełnić koło i zrobić wyższe brzegi (ma powstać "krater"). Bezę wstawiamy do piekarnika, po 5 minutach zmieniamy temperaturę na 140 st.C i suszymy bezę 1,5 godziny. Studzimy w wyłączonym i uchylonym piekarniku.
Przygotowanie kremu
Śmietanę ubijamy na sztywno. Miksujemy z cukrem i mascarpone, dodajemy też ajerkoniak. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na bezę. Możemy także posmarować kremem boki bezy.
Dekoracja
Bezę dekorujemy owocami, kremem czekoladowym wyciskanym za pomocą rękawa cukierniczego w dowolne wzorki, ozdobami z czekolady, perełkami jadalnymi.