Ag.Zetka

Ag.Zetka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 910]

Urodzinowa beza z owocami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Na letnie urodziny, obok tortu, postanowiłam przygotować bezę z owocami - jeżyny, maliny i borówki sprawiły, że ciacho było bardzo orzeźwiające.

Urodzinowa beza z owocami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Urodzinowa beza z owocami

Na bezę

Na krem

  • 250 g śmietany kremówki
  • 250 g mascarpone
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki ajerkoniaku

Dekoracja

Sposób przygotowania:

Urodzinowa beza z owocami

Przygotowanie bezy

Urodzinowa beza z owocami
Bezę wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia

Piekarnik rozgrzewamy do 175 st.C.

Białka jaj ubijamy na sztywno. Porcjami dodajemy cukier i miksujemy. Beza ma być lśniąca. Pod koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Na papierze do pieczenia rysujemy okrąg, wykładamy bezę tak, aby wypełnić koło i zrobić wyższe brzegi (ma powstać "krater"). Bezę wstawiamy do piekarnika, po 5 minutach zmieniamy temperaturę na 140 st.C i suszymy bezę 1,5 godziny. Studzimy w wyłączonym i uchylonym piekarniku.

Przygotowanie kremu

Urodzinowa beza z owocami
Krem wyciskamy za pomocą rękawa cukierniczego

Śmietanę ubijamy na sztywno. Miksujemy z cukrem i mascarpone, dodajemy też ajerkoniak. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na bezę. Możemy także posmarować kremem boki bezy.

Dekoracja

Urodzinowa beza z owocami
Bezę dekorujemy owocami, ozdobami z czekolady, perełkami i kremem

Bezę dekorujemy owocami, kremem czekoladowym wyciskanym za pomocą rękawa cukierniczego w dowolne wzorki, ozdobami z czekolady, perełkami jadalnymi.

Tagi:

ciastka beza