Sposób przygotowania:
Sernik potrójnie chałwowy
1.Ciasto:Masło lub margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami na puszystą masę,dodajemy chałwę i ucieramy,na koniec dodajemy mąkę krupczatkę i proszek do pieczenia.Dokładnie ucieramy.Następnie ciasto wkładamy do lodówki na czas przygotowania pozostałych składników. 2.Masa serowa:Masło lub margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę,stopniowo dodajemy żółtka,jajka,chałwę,proszek do pieczenia i budynie w proszku,dokładnie ucieramy.Na koniec dodajemy ser i mieszamy. 3.Pianka chałwowa:Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli,dodajemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru.Następnie wsypujemy budynie i ubijamy.Na koniec chałwę ścieramy na tarce o dużych oczkach,mieszamy. 4.Blaszkę o wymiarach 24 cm x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Następnie za pomocą łyżki wykładamy ciasto,równo rozsmarowujemy. Na ciasto wykładamy masę serową,a na masę serową wykładamy piankę chałwową. 5.Sernik pieczemy około 70-80 minut w temperaturze 170 stopni. Studzimy w blaszce (najlepiej przez całą noc ) w lodówce. 6.Wystudzony sernik wyjmujemy z blaszki kroimy. Rady: Szklanki użyłam o pojemności 250 ml.