aga-25

aga-25

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 485]

Chałwowiec z delicjami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Smaczne ciasto z masą chałwową, delicjami, warstwą śmietanową z dodatkiem mlecznej startej czekolady!

Chałwowiec z delicjami

Składniki:

Chałwowiec z delicjami

 

  • Biszkopt:
  • 5 jaj
  • 5 łyżek cukru
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 0,5 tabliczki mlecznej czekolady
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa chałwowa:
  • 20 dag chałwy sezamowej
  • 1 masło
  • 10 dag rodzynek w czekoladzie
  • Alkohol do smaku
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżki zmielonych orzechów włoskich
  • Masa śmietankowa:
  • 600 ml śmietanki 30%
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 0,5 tabliczki mlecznej czekolady
  • Dodatkowo:
  • delicje

Sposób przygotowania:

Chałwowiec z delicjami
Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę z cukrem. Następnie wlać żółtka i wsypać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i startą na drobnej tarce czekoladą.

Wymieszać i upiec biszkopt na formie 25/36 do 20 minut w 180 stopniach. Masa: Masło ucieramy z cukrem pudrem i alkoholem. Wsypujemy pokruszoną chałwę, orzechy i pokrojone rodzynki w czekoladzie. Mieszamy.

Masa śmietanowa: Śmietanki ubić na sztywno i wlać do nich tężejące galaretki truskawkowe rozpuszczone we wrzątku. Zmiksować. Czekoladę zetrzeć na tarce i wmieszać w śmietanę.

Przełożenie: Biszkopt- masa chałwowa- delicje- masa śmietanowa- dekoracja.