aga-25

aga-25

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 485]

Piernik z delicjami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Bardzo dobre ciasto piernikowe z delicjami.

Piernik z delicjami

Składniki:

Piernik z delicjami

 

  • Biszkopt:
  • 4 jaja
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki mąki
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • Piernik:
  • 1 szkl oleju
  • 1 szkl cukru
  • 1 szkl miodu
  • 4 jaja
  • 1 łyżka kakao
  • 1 przyprawa do piernika
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 1 szkl esencji herbaty
  • 3,5 szkl mąki pszennej
  • Masa:
  • 1 margaryna
  • Sok z połowy cytryny
  • cukier puder do smaku

 

Sposób przygotowania:

Piernik z delicjami
Biszkopt: Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę dodajemy resztę składników i lekko mieszamy. Wykładamy do foremki i układamy delicje stroną czekoladową do góry i lekko wciskamy je w ciasto. Pieczemy w 180 stopniach w foremce 25/36, przez 30 minut. Piernik: Białka ubijamy z cukrem dodajemy żółtka, olej, miód i herbatę (w szklance zaparzyć 3 łyżki herbaty) mąkę, sodę i przyprawę do piernika. Wszystko dokładnie mieszamy i pieczemy 2 placki. Pieczemy w 180 stopniach. Jeden placek około 20 minut. Masa: Margarynę ucieramy z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Przełożenie ciasta: Piernik- marmolada- biszkopt- masa- piernik- polewa