ilka222

ilka222

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 128]

Ciasto z delicjami i galaretką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Proste ciasto z delicjami i galaretką

Ciasto z delicjami i galaretką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto z delicjami i galaretką

 

  • 4 jajka
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1/2 szkl. mąki
  • 1/2 lyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 kg jabłek
  • 2 wiśniowe galaretki
  • odrobina cukru do smaku
  • 1/2 litra kremówki
  • paczka biszkoptów okrągłych
  • paczka Delicji
  • 3 galaretki truskawkowe

Sposób przygotowania:

Ciasto z delicjami i galaretką
Przygotować biszkopt: Ubić białka z cukrem, dodać żółtka, wymieszać delikatnie z mąka zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Wylać ciasto na blaszkę posmarowaną tłuszczem i posypaną mąka. Piec w temp. 160 C około 10-15 minut po czym ciasto pozostawić do wystygnięcia.Galaretki truskawkowe rozpuścic, odstawić.Przygotować masę jabłkową: Umyte i obrane jabłka zetrzeć na tarce o dużych otworach, po czym w garnku prażyć chwilę z dodatkiem cukru. do jabłek dodać galaretkę wiśniową w proszku, wymieszac i jeszcze chwilkę prażyć. Masę pozostawić do wystygnięcia.Pozostałą galaretkę wiśniową rozpuścić w 1/2 szkl. wrzątku, ostudzić, po czym ubić kremówkę i dodawać galaretkę. otrzymaną śmietankę wstawić do lodówki na chwilkę.Wyłożyć masę jabłkową na ciasto, ułożyć biszkopty, na to wylać śmietankę, ułożyć delicje, wstawić na chwilę do lodówki i polać galaretką. Ciasto wstawić do lodówki.
Ciasto z delicjami i galaretką
Na biszkopt wyłożyć tężejącą masę jabłkową i ułożyć biszkopty
Ciasto z delicjami i galaretką
Ubić kremówkę z dodatkiem galaretki, wyłożyć na ciasto
Ciasto z delicjami i galaretką
Na ciasto wyłożone kremówką ułożyć delicje, wstawić na chwilę do lodówki
Ciasto z delicjami i galaretką
Ciasto wyjąć z lodówki i zalać tężejąca galaretką truskawkową