nasturella

nasturella

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 236]

Cheeseburger

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Nie ma to jak domowy fast food, a do tego zdrowy :)

Cheeseburger Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Cheeseburger

 

  • Składniki na 4 cheeseburgery
  • 30 dkg polędwicy wołowej (zmielonej)
  • 2 garście rukoli
  • 1 czerwona cebula
  • 1 pomidor
  • 4 bułki do hamburgerów
  • 4 plasterki żółtego sera
  • plasterki ogórka konserwowego
  • sos do hamburgerów
  • żółtko
  • sól
  • pieprz
  • łyżeczka oregano

Sposób przygotowania:

Cheeseburger
Mięso przekładamy do miseczki, dodajemy żółtko, sól, pieprz i oregano. Całość ugniatamy rękami i formujemy 4 płaskie kotlety. Pod wpływem grillowania kotlety rosną na wysokość, więc lepiej zrobić płaskie. Cebulę kroimy w plasterki. Patelnię grillową rozgrzewamy i grillujemy mięso oraz cebulę po ok 4 minuty z każdej ze stron. Pod koniec na wierzch kotletów dajemy plasterki żółtego sera. Bułki przekrawamy na pół i wrzucamy do tostera lub elektrycznego grilla. Ciepłe bułki smarujemy z 2 stron sosem do hamburgerów https://gotujmy.pl/sos-do-hamburgerow-hot-dogow,przepisy,179950.html, kładziemy rukolę, następnie kotlety, cebulę, pomidora i ogórka. Przykrywamy bułką. Smacznego!
Cheeseburger
Do zmielonej polędwicy dodajemy żółtko i przyprawy
Cheeseburger
Mięsne hamburgery grillujemy wraz cebulą
Cheeseburger
Bułki lekko podpiekamy, aby były ciepłe
Cheeseburger
Smarujemy bułki sosem i dajmey resztę składników