Sposób przygotowania:
chicken gravy- z resztek pieczystego)
Po upieczeniu kurczaka czy indyka pozostają nam zazwyczaj w naczyniu resztki w postaci tłuszczu, "galaretki" i pieczonych wraz z kurczakiem przypraw i cebulki.
Krok 1: Naczynie z resztkami podgrzewamy lub wyskrobujemy z niego zawartość do garnuszka około 2 litrowego. Podgrzewamy, wsypujemy mąkę i mieszamy podgrzewając, nie rumieniąc mąki zbytnio.
Krok 2: Powoli dodajemy bulion ciągle mieszając aż sos zgęstnieje. W winie rozprowadzamy porzeczkową galaretkę i wlewamy ją do sosu. Mieszając co jakiś czas redukujemy sos o 1/3.
I gotowy. Można go doprawić do smaku ale z reguły nie trzeba jeśli kurczak lub indyk był dobrze doprawiony.
Smacznego
Krok 1: Naczynie z resztkami podgrzewamy lub wyskrobujemy z niego zawartość do garnuszka około 2 litrowego. Podgrzewamy, wsypujemy mąkę i mieszamy podgrzewając, nie rumieniąc mąki zbytnio.
Krok 2: Powoli dodajemy bulion ciągle mieszając aż sos zgęstnieje. W winie rozprowadzamy porzeczkową galaretkę i wlewamy ją do sosu. Mieszając co jakiś czas redukujemy sos o 1/3.
I gotowy. Można go doprawić do smaku ale z reguły nie trzeba jeśli kurczak lub indyk był dobrze doprawiony.
Smacznego