BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Świąteczne zrazy schabowe

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zrazy przygotowane na świąteczny stół dla dzieci i wnucząt. Zrazy ze schabu z dużą ilością dodatków takich jak boczek wędzony, kiełbasa, cebula oraz ogórki kiszone. Cóż więcej trzeba, tylko zajadać.

Świąteczne zrazy schabowe Więcej zdjęć (11)

Składniki:

Świąteczne zrazy schabowe

 

  • schab około 1,5 kg,
  • boczek wędzony 250 g,
  • kiełbasa śląska 4 szt,
  • ogórki kiszone 4 -5 szt,
  • cebula 2 szt,
  • musztarda chrzanowa ,
  • sól ,
  • pieprz mielony,

Sposób przygotowania:

Świąteczne zrazy schabowe
Schab po umyciu i osuszeniu kroimy w plastry, następnie plastry rozbijamy tłuczkiem na płaty. Każdy płat smarujemy musztardą, oprószamy solą oraz pieprzem.

Na każdy płat nakładamy przygotowane składniki, zwijamy w roladę, obwiązujemy każdą roladę nitką kuchenną. Podsmażamy na rozgrzanym oleju z każdej strony po parę minut.

Następnie przekładamy do blaszki i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni do miękkości mięsa.

Z wytworzonego płynu przygotowujemy sos.

Podajemy z kluskami śląskimi i modrą kapustą.

Czas przygotowania 60 minut + czas pieczenia
Świąteczne zrazy schabowe
Schab po umyciu i osuszeniu kroimy w plastry
Świąteczne zrazy schabowe
Każdy plaster rozbijamy tłuczkiem na płat
Świąteczne zrazy schabowe
Boczek wędzony kroimy w dość dużą kostkę
Świąteczne zrazy schabowe
Ogórki kiszone kroimy w drobniejszą kostkę
Świąteczne zrazy schabowe
Cebulę obieramy i kroimy w niedużą kostkę
Świąteczne zrazy schabowe
Kiełbasę również kroimy w kostkę
Świąteczne zrazy schabowe
Na każdym płacie nakładamy przygotowane składniki i zwijamy rolady obwiązując każdą nitką kuchenną
Świąteczne zrazy schabowe
Rolady obsmażamy najpierw na rozgrzanym oleju z każdej strony
Świąteczne zrazy schabowe
Następnie przekładamy do formy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 - 180 stopni i pieczemy do miękkości mięsa
Świąteczne zrazy schabowe
Gotowe podajemy z kluskami śląskimi i modrą kapustą