Sposób przygotowania:
Chili con carne
Do pomidorów z puszki dodać posiekaną 1 cebulę i 2 ząbki czosnku, zmiksować tak, aby powstała jednolita, gładka masa. Mięso pokroić w cienkie paski, smażyć na patelni w gorącym tłuszczu, dodać 1 posiekaną cebule i 2 ząbki czosnku, dusić na małym ogniu. Gdy mięso zbrązowieje podlewać wodą i dalej dusić. Papryczkę chili umyć, oczyścić z gniazd nasiennych, drobno pokroić, i dodać do mięsa. Pomidory zanurzyć na chwilę w gorącej wodzie, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Na ok. 15 minut przed końcem duszenia dodać mieszankę meksykańską i pokrojone pomidory, połowę zmiksowanych pomidorów, dalej dusić bez przykrycia, w miarę potrzeby podlewać ciepłą wodą. Całość doprawić do smaku solą, pieprzem, pieprzem cayenne oraz papryką w proszku, posypać szczypiorkiem. Podawać z ryżem lub pszennym pieczywem. Przygotowanie ryżu: ryż przesmażyć na oleju, aż zrobi szklisty. Do ryżu stopniowo dodawać pozostałe zmiksowane pomidory oraz ok. szklanki wody. Dusić, ciągle mieszając, aż do całkowitego wchłonięcia wody.