Sposób przygotowania:
Gołąbki bez zawijania
Kapustę drobno posiekać, wrzucić do wody, zagotować, gotować 10 minut, po tym czasie odcedzić.
Cebulę drobno posiekać.
Do miski włożyć mięso, kapustę, cebulę, surowy ryż, jajka, sól i pieprz. Wymieszać, uformować gołąbki, obsmażyć krótko na oleju i ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
Sos: Passatę pomidorową wymieszać z bulionem, dodać zioła prowansalskie, cukier, paprykę w proszku i sól oraz pieprz. Całość wymieszać, zagotować, dodać śmietankę, ponownie wymieszać i zalać gołąbki. Piec w 175 stopniach pod przykryciem około 1,5 godziny.
Cebulę drobno posiekać.
Do miski włożyć mięso, kapustę, cebulę, surowy ryż, jajka, sól i pieprz. Wymieszać, uformować gołąbki, obsmażyć krótko na oleju i ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
Sos: Passatę pomidorową wymieszać z bulionem, dodać zioła prowansalskie, cukier, paprykę w proszku i sól oraz pieprz. Całość wymieszać, zagotować, dodać śmietankę, ponownie wymieszać i zalać gołąbki. Piec w 175 stopniach pod przykryciem około 1,5 godziny.