Justyna Lewandowska

Justyna Lewandowska

Kucharz
[Przepisów: 3]

Książka Kucharska: Kuchnia Ameryki Łacińskiej z produktami Hortex

Meksykańskie Chili Con Carne

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Meksykańskie Chili con carne - duszona wołowina z czerwoną fasolą i warzywami Hortex. Danie łatwe w przygotowaniu, smaczne i pożywne.

Meksykańskie Chili Con Carne

Składniki:

Meksykańskie Chili Con Carne

 

  • 250g mieszanki "Warzywa na patelnię z ziołami i papryką" HORTEX
  • 500 g zmielonej wołowiny
  • pół puszki czerwonej fasoli
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 zielona papryczka chili
  • 1 łyżeczka przyprawy chili w proszku
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego w proszku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka cukru
  • pół szklanki bulionu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

Meksykańskie Chili Con Carne
Rozgrzać oliwę i podsmażyć cebulę, dodać czosnek, chilli, kmin rzymski i oregano. Następnie dodać wołowinę i podsmażać. Jako kolejne, dodajemy pomidory z puszki i dokładnie mieszamy. Doprawić pieprzem, solą oraz cukrem. Całość należy dusić przez około 20 na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Dodać lekko podsmażone warzywa Hortex. Na koniec dodajemy odsączoną i przepłukaną fasolę. Danie wraz z warzywami dusimy pod przykryciem przez 5 minut. Podczas gotowania podlewamy potrawę bulionem. Chili con carne podaje się z białym ryżem lub z plackiem tortilla.