Sposób przygotowania:
Chili kapuśniak
Skrzydelka z kurczaka plukamy pod biezaca woda, obsmazamy na niwielkiej ilosci oliwy, tak zeby uzyskaly delikatny,zloty kolor. Nastepnie przekladamy je do garnka, zalewamy woda i gotujemy. Do skrzydelek dodac ziarna ziela angielskiego oraz liscie laurowe. Kapuste oplukac pod woda i odcisnac lekko, by nie byla zbyt kwasna. Pokroic ja drobniej, jesli ktos nie lubi dlugich paskow kapusty w zupie. Dodac do garnka. Papryke chili obmyc, oczyscic i pokroic w drobna kostke, Lekko ja podsmazyc, razem z pokrojona w polplasterki cebulka. Nastepnie dodac je do zupy. Doprawic jarzynka oraz papryka mielona chili. Gdy skrzydelka z kurczaka sa juz polmiekkie dodac ziemniaki, umyte, obrane i pokrojone w kosteczke. Gotowac je do miekkosci. Zupe podprawic koncentratem pomidorowym, wymieszac dokladnie. Dla zageszczenia zupy zrobic z maki zasmazke i dodac do zupy, wymieszac. Chwilke potrzymac na niewielkim ogniu. Przed podaniem zupe posypac swiezym szczypiorkiem...PYCHA! Kwaskowy smak kapusty super wspolgra z ostrosci papryki chilii. Polecam kazdemu!
luna