wioletta_koziel

wioletta_koziel

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 116]

Chili kapuśniak

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Po raz pierwszy spróbowałam tego kapuśniaku u znajomej Rosjanki. Wtedy posmakował mi na dobre. Jest naprawdę pyszny...

Chili kapuśniak

Składniki:

Chili kapuśniak

 

  • 3 skrzydełka z kurczaka nieduże;
  • kapusta kwaszona, ok.250 g;
  • 1 duża papryka chili,
  • 1 nieduża cebula
  • 0,5 łyżeczki przyprawy z jarzynka
  • 2 listki laurowe;
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1,2 łyżki koncentratu pomidorowego;
  • 1-2 łyżeczki papryki mielonej chili;( w zależności od tego, jak bardzo ostre danie lubimy)
  • 3 ziemniaki
  • świeży szczypiorek;
  • 1-2 łyżki maki;
  • 2 łyżki oleju;

Sposób przygotowania:

Chili kapuśniak
Skrzydelka z kurczaka plukamy pod biezaca woda, obsmazamy na niwielkiej ilosci oliwy, tak zeby uzyskaly delikatny,zloty kolor. Nastepnie przekladamy je do garnka, zalewamy woda i gotujemy. Do skrzydelek dodac ziarna ziela angielskiego oraz liscie laurowe. Kapuste oplukac pod woda i odcisnac lekko, by nie byla zbyt kwasna. Pokroic ja drobniej, jesli ktos nie lubi dlugich paskow kapusty w zupie. Dodac do garnka. Papryke chili obmyc, oczyscic i pokroic w drobna kostke, Lekko ja podsmazyc, razem z pokrojona w polplasterki cebulka. Nastepnie dodac je do zupy. Doprawic jarzynka oraz papryka mielona chili. Gdy skrzydelka z kurczaka sa juz polmiekkie dodac ziemniaki, umyte, obrane i pokrojone w kosteczke. Gotowac je do miekkosci. Zupe podprawic koncentratem pomidorowym, wymieszac dokladnie. Dla zageszczenia zupy zrobic z maki zasmazke i dodac do zupy, wymieszac. Chwilke potrzymac na niewielkim ogniu. Przed podaniem zupe posypac swiezym szczypiorkiem...PYCHA! Kwaskowy smak kapusty super wspolgra z ostrosci papryki chilii. Polecam kazdemu!