kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Chilli con carne

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Klasyczna, meksykańska propozycja z pikantną nutą, fasolą, papryką i mięsem. Idealna na nieco egzotyczny obiad.

Chilli con carne

Składniki:

Chilli con carne

 

  • 500g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • Duża cebula
  • Ząbek czosnku
  • Strąk żółtej papryki
  • Strąk zielonej papryki
  • 400g czerwonej fasoli z puszki
  • 400g białej fasoli z puszki
  • Czubata łyżka przecieru pomidorowego
  • Olej do smażenia
  • Przyprawa do chilli con carne

 

Sposób przygotowania:

Chilli con carne
Rozgrzewamy tłuszcz i szklimy na nim drobno pokrojoną cebulę oraz czosnek. Dodajemy mięso mielone i przyprawiamy mieszanką przypraw do chilli con carne. Gdy mięso zmieni kolor dodajemy pokrojone w kostkę papryki. Dodajemy czubata Łużne przecieru pomidorowego i podlewamy woda tak aby przykryła mięso z warzywami. Dusimy na małym ogniu około 30-40 minut. Dodajemy odcedzone z zalewy fasole: białą i czerwoną. Gotujemy jeszcze przez 10 minut. W osolonej wodzie gotujemy ryż. Odcedzamy. Chilli con carne serwujemy z ryżem lub białym pieczywem.