p.jola1

p.jola1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 919]

Moje Chilli Con Carne

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Chilli Con Carne, czyli mięso mielone z fasolą w pomidorach

Moje Chilli Con Carne Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Moje Chilli Con Carne

 

  • 1/2 kg mięsa mielonego z łopatki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 szt. cebule,
  • 1 puszka fasolki czerwonej Kindney,
  • 1 puszka kukurydzy,
  • 1 szklanka soku pomidorowego,
  • 1 puszka pomidorów krojonych z puszki z ziołami,
  • 1,5 łyżeczki soli,
  • 1/2 łyżeczki chilli,
  • 1 łyżka oleju
  • 300 g ryżu,
  • 2 łyżeczki soli,

Sposób przygotowania:

Moje Chilli Con Carne
3 cebule kroimy w cienkie plasterki. Olej rozgrzewamy w garnku o grubym dnie, wkładamy zmielone mięso, 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę, pokrojone cebule, smażymy na małym ogniu 15 minut, często mieszamy, aby sie wszystko równomiernie podsmażyło. Dodajemy całą puszkę fasoli wraz z zalewą, odcedzoną kukurydzę, szklankę soku pomidorowego i puszkę pomidorów krojonych z ziołami, doprawiamy solą oraz 1/2 łyżeczki chilli, mieszamy i dusimy 10- 12 minut. Podajemy ze ryżem. Gotujemy wodę z 2 łyżeczkami soli, wkładamy 3 torebki ryżu, gotujemy 15-18 minut. Odcedzamy. Ryż rozkładamy na 3 talerze, na środek ryżu wlewamy nasze Chilli Con Carne.
Moje Chilli Con Carne
Dodać fasole, odcedzoną kukurydzę, szklankę soku pomidorowego i pomidory z puszki, sól oraz 1/2 łyżeczki chilli
Moje Chilli Con Carne
Jednym z podstawowych składników potrawy są fasola czerwona i pomidory z puszki